Actualitate

Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia

Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un atac rusesc și va opune o rezistență în cazul în care acesta va avea loc, a declarat șeful forțelor sale armate. Țara nordică și-a construit un arsenal substanțial. Dar, în afară de echipamentul militar, a declarat generalul Timo Kivinen, un factor crucial este faptul că finlandezii ar fi motivați să lupte.

Finlanda este pregătită de un război cu Rusia

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniță de 1.300 de kilometri (810 mile). Cândva o țară nealiniată, ea solicită acum să se alăture alianței militare NATO, din cauza îngrijorărilor că Rusia ar putea invada așa cum a făcut-o cu Ucraina la 24 februarie. De la cel de-al Doilea Război Mondial, Helsinki a menținut un nivel ridicat de pregătire militară.

„Ne-am dezvoltat în mod sistematic apărarea militară tocmai pentru acest tip de război care se desfășoară acolo (în Ucraina), cu o utilizare masivă a puterii de foc, a forțelor blindate și, de asemenea, a forțelor aeriene. Ucraina a fost o mușcătură greu de mestecat (pentru Rusia) și la fel ar fi și Finlanda.”, a declarat Kivinen.

Aproximativ 100.000 de finlandezi au fost uciși în timpul celor două războaie pe care Finlanda le-a purtat împotriva Uniunii Sovietice și a pierdut o zecime din teritoriul său. Țara cu 5,5 milioane de locuitori are un efectiv de trupe de război de aproximativ 280.000 de oameni, cu 870.000 de oameni antrenați ca rezerviști. Nu a abolit recrutarea militară pentru bărbați, așa cum au făcut multe alte națiuni occidentale după încheierea Războiului Rece.

De asemenea, a construit una dintre cele mai puternice artilerii din Europa și și-a făcut provizii de rachete de croazieră cu o rază de acțiune de până la 370 km (230 mile). Ea cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, un nivel mai ridicat decât multe țări NATO.

Țara construiește bariere la granița cu Rusia

Finlanda comandă patru noi nave de război, precum și 64 de avioane de luptă F-35 de la gigantul american din domeniul apărării Lockheed Martin. Plănuiește să comande până la 2.000 de drone, propriul echipament antiaerian de mare altitudine și construiește bariere la granița sa cu Rusia. Aproximativ 82% dintre respondenții unui sondaj de opinie realizat la 18 mai de Ministerul Apărării au declarat că ar fi dispuși să participe la apărarea națională dacă Finlanda ar fi atacată.

Cu toate acestea, Kivinen a salutat decizia Finlandei de a solicita aderarea la NATO. Finlanda și Suedia, țară nordică, se află în discuții cu Turcia pentru a discuta despre opoziția acesteia din urmă față de candidaturile lor.

Anca Stratulat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *