Justiție

Fostul Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu și ex-viceguvernatorul Ion Sturzu, trimiși în instanța de judecată într-un nou episod din dosarul „Frauda bancară”

Fostul Guvernator al Băncii Naționale (BNM), Dorin Drăguțanu, și ex-viceguvernatorul Ion Sturzu, vor apărea din nou pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție (PA) informează că, joi, 22 septembrie, a expediat în instanța de judecată un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”, în care sunt vizați Dorin Drăguțanu și cei doi ex-viceguvernatori ai BNM Ion Sturzu și Emma Tăbîrță.

De asemenea, PA precizează că a finalizat urmărirea penală pe numele a doi figuranți în acest dosar, nu și pentru cel de-al treilea, care în prezent se află în afara hotarelor țării, transmite Replicamedia.md.

Este vorba despre fostul Guvernator al BNM Dorin Drăguțanu (2009-2016) și cei doi ex-viceguvernatori ai Ion Sturzu și Emma Tăbîrță.

Aceştia sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum și de participare la spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

„În perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alţi doi viceguvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc și alte persoane în proces de identificare, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național”, se menționează în actul de învinuire.

Așadar, conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc, era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, membrii cărora prin intermediul unor persoane interpuse controlau băncile BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA, „Banca de Economii” SA. .

Astfel, prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și „Banca de Economii” SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

La fel, au contribuit la extragerea banilor din cele trei bănci prin faptul că nu au intervenit în activitatea lor defectuoasă.

Aşadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Prin urmare, procurorii anticorupție, cu autorizarea judecătorului de instrucție, au aplicat sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, și respectiv ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de 4.164.732,31 lei, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Totodată, PA informează că în partea ce ține de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, urmărirea penală în privinţa acestuia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea acestuia peste hotarele țării. Emma Tăbîrță a plecat de mai mult timp peste hotare, la tratament.

În privința acesteia, procurorii au trimis o comisie rogatorie în țara unde se află, pentru a-i aduce la cunoștință a învinuirea formulată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Aici sunt implicati nu numai sefii de la banca nationala dar si sefi de la SIS,procuroru general,Sefi de la finansatorii si conducatorii sefilor de partide politice,asa ca diacov,voronin etc,sefii de centru anticoruptie etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *