Fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă revine pe banca acuzațiilor. La ce etapă a ajuns procesul
Fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă revine miercuri, 25 ianuarie, pe banca acuzaţilor după o pauză de 3 luni. Dosarul pentru îmbogăţire ilicită a fost pornit în urma publicării unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, transmite Anticorupție.md.
Dosarul, al cărei examinare a început în luna noiembrie 2021, se află la etapa de prezentare a probelor acuzării. Din cele 18 şedinţe de judecată programate după repartizarea dosarului, aproape jumătate au fost au fost amânate. O şedinţă nu a avut loc după ce un membru al completului de judecată s-a abţinut şi a fost nevoie să fie înlocuit cu un alt magistrat. Altele două şedinţe nu au avut loc din motiv că un magistrat s-a aflat în concediu medical. O şedinţă a fost amânată pentru că era procurorul bolnav. Alte şedinţe au fost amânate din cauza stării de urgenţă, neasigurării prezenţei martorilor şi la cererea părţilor.
Până la data de 3 februarie, instanţa a programat trei şedinţe.
Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.
La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Jurnaliștii arătau că Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni.
Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.
Alexandr Stoianoiglo, desemnat în funcţia de procuror general în perioada când fusese reţinut Chitoroagă, l-a acuzat pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie (PA), Viorel Morari, de faptul că dosarul pornit pe numele ex-şefului PCCOCS ar fi o tăzbunare.
Ulterior, Stoianoglo a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!