Justiție

Fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă revine pe banca acuzațiilor. La ce etapă a ajuns procesul

Fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă revine miercuri, 25 ianuarie, pe banca acuzaţilor după o pauză de 3 luni. Dosarul pentru îmbogăţire ilicită a fost pornit în urma publicării unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, transmite Anticorupție.md.

Dosarul, al cărei examinare a început în luna noiembrie 2021, se află la etapa de prezentare a probelor acuzării. Din cele 18 şedinţe de judecată programate după repartizarea dosarului, aproape jumătate au fost au fost amânate. O şedinţă nu a avut loc după ce un membru al completului de judecată s-a abţinut şi a fost nevoie să fie înlocuit cu un alt magistrat. Altele două şedinţe nu au avut loc din motiv că un magistrat s-a aflat în concediu medical. O şedinţă a fost amânată pentru că era procurorul bolnav. Alte şedinţe au fost amânate din cauza stării de urgenţă, neasigurării prezenţei martorilor şi la cererea părţilor.

Până la data de 3 februarie, instanţa a programat trei şedinţe.

Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Jurnaliștii arătau că Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni.

Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

Alexandr Stoianoiglo, desemnat în funcţia de procuror general în perioada când fusese reţinut Chitoroagă, l-a acuzat pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie (PA), Viorel Morari, de faptul că dosarul pornit pe numele ex-şefului PCCOCS ar fi o tăzbunare.

Ulterior, Stoianoglo a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *