FOTO: Valurile seismului din Japonia au rupt bucăţi gigantice din Antarctica
Imaginile radar luate la 12 martie prin satelit arată cum icebergurile s-au detaşat de platforma de gheaţă care prelungeşte calota glaciară din Golful Sulzberger. Patru zile mai târziu, la 16 martie, acestea pluteau în Marea Ross.
Cea mai mare măsura de la 9.5 km până la 6,5 km, o suprafaţă puţin mai mare decât a Manhattan-ului, şi o grosime de aproximativ 80 de metri, potrivit unui studiu NASA.
În Japonia, seismul cu magnitudinea de aproape 9 grade a generat valuri uriaşe care s-au răspândit peste Oceanul Pacific către Antarctica, unde au masurat ceva mai mult de 30 cm înălţime.
Circulaţie acestora de jos în sus a fost suficientă pentru a crea tensiuni în structura rigidă a gheţii, provocând astfel desprinderea blocurilor mari, a declarat ESA.
Studiul condus de Brunt Kelly, un glaciolog de la Centrul Goddard Space Flight de la NASA, a fost publicat online de către revista The Journal of Glaciologie.
Foaia de gheaţă se prelungeşte în unele zone din Antarctica prin platforme de gheaţă imense de apă dulce, care se întind şi plutesc in Oceanul Austral, a căror suprafaţă cumulată depăşeşte 1,5 milioane de kilometri pătraţi.
Timpul.md (A.T.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!