Editorial

(FOTO, VIDEO) Strada Urechean, 5 euro de la Platon și cum s-a născut PSRM la Moscova

Cu alte cuvinte, traiul pe care îl ducem și liniștea care ne alină sufletele sunt consecințe directe ale atitudinii de care dăm dovadă în raport cu ceilalți oameni mai mult sau mai puțin implicați în viața noastră de zi cu zi.

Nici prin gând nu-mi trece să acuz de ceva persoanele despre care voi scrie în continuare, pentru că astăzi ele trezesc doar compătimire.

Viii fură străzile morților

Zilele trecute, Serafim Urechean, fostul primar de Chișinău, fost lider al opoziției anticomuniste pe vremea guvernării Voronin și fost președinte al Curții de Conturi, mulțumea pe o rețea socială Consiliului local al satului său de baștină, Larga, raionul Briceni, pentru decizia de a schimba denumirea principalei străzi a localității în numele său. Pentru strada Urechean ar fi votat unanim toți aleșii locali: câte patru consilieri din partea Partidului Democrat și „Partidului Nostru”, doi comuniști, un liberal, un liberal-democrat și un socialist. Poate că între timp aspirațiile politice ale aleșilor din Larga s-au mai schimbat și câțiva au trecut din alte partide în PD sau PSRM, după cum s-a întâmplat aproape în toate raioanele țării, dar cel puțin aceasta era componența consiliului sătesc după alegerile din 2014.

Nu mă prinde gândul de unde atâta bucurie într-un om, pentru că o uliță îi poartă numele. Eu m-aș simți idiot și aș muri de rușine să merg, de exemplu, pe strada Pavel Păduraru, atâta timp cât străzile, la fel ca și plăcile comemorative, poartă amintirea morților. Bine, poate că Eugen Doga, fiind un talent de excepție recunoscut în toată lumea, este un caz aparte. Cu atât mai mult, cu cât el nu s-a implicat în politică – o afacere eminamente murdară, care sub nicio formă nu poate fi asemuita cu arta. Așa stând lucrurile, nu putem exclude că fericirea lui Urechean a apărut din motivul că el își dorește foarte mult, după cum a declarat de mai multe ori, să fie deputat ales pe o circumscripție uninominală. În acest caz, având și stradă, el s-ar putea bucura de șanse mai mari de a câștiga acasă, la Larga, decât în Chișinăul pe care l-a condus, dacă PD sau PSRM nu-i vor strica jocul. Din câte se vede, cele două partide nu au o astfel de intenție.

Dar dacă greșesc și ulița a fost supremul vis al lui Urechean, care l-a făcut să se simtă împlinit, ok, să fie și așa. În orice caz, sunt de acord cu fostul meu coleg de la TIMPUL, Nicolae Roibu, care a comentat astfel postarea fostului edil: „Felicitări, stimate Domnule Primar! Aveți grijă, Vă rog, să fie în preajmă strada academician Mihai Cimpoi, strada Alexe Rău, strada Ion Varta, strada Valeriu Bulgari ș.a.m.d.!”. De bine de rău, toți acești oameni, vii sau morți, s-au născut tot la Larga. Și oare ar suna mai urât chiar și la auz strada Alexe Rău decât strada Serafim Urechean?

Pedepsit pentru că s-a oprit din mers

Puțini știu, pentru că nu-s informați, că dosarele penale și sancțiunile disciplinare în privința lui Veaceslav Platon, condamnat deocamdată la 18 ani de închisoare, se înmulțesc cât ai mișca din deget. Cunoscut, pe de o parte, drept „raiderul nr. 1 al CSI”, iar pe de altă parte, drept geniu în combinații financiare și bancare, acest om riscă să-și piardă restul zilelor în pușcărie. După ce s-a aflat în relații bune atât cu Vlad Filat, cât și cu Vlad Plahotniuc, pentru că o minte ca a lui Platon este o binecuvântare pentru orice curte domnească, la un moment dat acesta a încercat să lupte cu ambii și să se impună. În cele din urmă, a ajuns la starea în care se află azi.

Unele acuzații care i se aduc „raiderului nr. 1”, după ce a fost întemnițat, sunt pur și simplu grotești. De exemplu, i-au fost interzise întrevederile cu rudele pe termen de trei luni, după ce, la 15 iulie, în timp ce mascații din batalionul cu destinație specială „Pantera” îl escortau din sala de ședințe a judecătoriei, Platon s-a oprit de câteva ori din mers, ca să-și vadă soția. Acest fapt a fost apreciat de conducerea penitenciarului nr. 13 ca „încercare de a-și cauza vătămări corporale” și „opunere de rezistență față de cerințele legale ale colaboratorilor „Pantera”.

Diferența dintre 5 euro și 5000 de euro plus un apartament

Cât ține de cauzele penale intentate în ultimul timp lui Veaceslav Platon, acestea, în general, trezesc râsul. Într-un dosar, el era învinuit că, în decembrie 2016, i-a propus unui mascat din „Pantera” cinci euro pentru a-l ajuta să primească un telefon mobil. În alt dosar, i se incriminează că i-a promis altui angajat al „Pantera”, în aceeași perioadă și pentru același serviciu, cinci mii de euro și un apartament în Chișinău.

În primul rând, nu poate exista nicio explicație logică a faptului de ce „raiderul nr. 1”, acționând în aceleași zile, a încercat să-l cumpere pe un polițist cu cinci euro, iar pe altul – cu 5000 de euro și o locuință. În al doilea rând, majoritatea pușcăriașilor din R. Moldova au telefoane mobile, chiar dacă acest lucru este interzis de lege. Oare de ce lor nu li se deschid dosare penale pe același articol? Firește că Platon nu este un ordinar ocnaș și, respectiv, în cazul lui legile se aplică altfel…

Într-un al treilea dosar, Platon este învinuit că, aflându-se în clădirea judecătoriei, a promis la doi colaboratori ai „Pantera” telefoane mobile de ultima generație, apartamente, automobile la liberă alegere și mulți bani pentru ca el, în schimb, să primească un telefon mobil în celulă și să fie percheziționat în mod superficial, și să i se permită „acțiuni interzise” în cadrul întâlnirilor cu avocatul. Având o poveste ca în Caragiale, nu putem trece peste întrebarea: la ce bun un om, oricât de bogat ar fi, să facă risipă uriașă de bani pentru a mitui doar doi colaboratori ai pazei, care nu lucrează în fiecare zi, care mai pleacă în concediu, se mai pot îmbolnăvi și oricând pot să-și schimbe serviciul?

Cel puțin în ultimul caz, lucrurile au decurs altfel. Pe Internet au apărut imagini cu discuția dintre Platon și cei doi polițiști, din care se vede că deținutul pur și simplu îi ia pe aceștia în bășcălie. El afirmă, râzând, că imediat cum va ieși din închisoare, se va angaja ca director comercial la „Pantera” și le va asigura salarii fabuloase, ca să aibă telefoane bune, apartamente și mașini și să nu mai circule cu transportul public. Le mai zice că le va acorda servicii pușcăriașilor contra mită, inclusiv le va dărui libertatea pe mai mult sau mai puțin timp, în funcție de banii pe care-i vor primi. Iar dacă vreunul din „Pantera” va fi tras la răspundere și condamnat, colegii săi vor face închisoare în locul său, fiecare câte trei zile. Nimeni nu va afla despre aceasta, pentru că ei poartă întotdeauna cagule. Într-un cuvânt, Platon fabula.

Vezi discutia lui Veacelav Platon cu cei doi polițiști din „Pantera”:

Când i-au făcut dosar și pe acest caz, Platon și-a explicat comportamentul prin lipsa totală de comunicare în care-și petrece zilele. Oricum, cele trei cauze penale au fost comasate și la ele vor lucra tocmai cinci procurori, 11 ofițeri de urmărire penală și 12 ofițeri de investigație… Chiar aș vrea să greșesc atunci când cred că ceea ce i se întâmplă în prezent lui Platon aduce mai mult a bătaie de joc, decât a respect față de lege.

PSRM s-a clocit în oficiile unui preot din Moscova

În 2011, TIMPUL a realizat un film despre activitatea preotului Ghenadie Țurcanu, fost reprezentant al Mitropoliei Moldovei la Moscova, chiar dacă Patriarhul Rusiei nu-l accepta în această misiune. El fondase un centru de susținere a migranților, chiar dacă unii moldoveni care au lucrat la el spun că au fost mințiți de bani. Ne mai spunea că a absolvit Academia Teologică din Moscova, chiar dacă administrația acestei instituții ne-a informat că niciodată nu au avut un asemenea student. Ne anunța că are afaceri solide, bănci, avioane și alte minuni, chiar dacă se declara destul de sărac. Consilierul preotului era actualul ambasador al RM la Moscova, fostul deputat socialist Andrei Neguța. Clericul menționa că diplomatul activează la el ca voluntar, în timp ce Neguța ne dădea asigurări că avea un salariu lunar.

În urma investigației noastre, MAI a deschis un dosar penal pe numele preotului, iar Mitropolia a inițiat o procedură disciplinară. Mai târziu, o televiziune l-a filmat într-un club de noapte din Chișinău. Totodată, reprezentanți ai unor bănci din Rusia ni se plângeau că Țurcanu a luat de la ei credite impunătoare, în numele Mitropoliei Moldovei, pe care nu le întoarce. Ulterior, el a anunțat oficial că se dezice de preoție și era văzut deseori prin cluburile de noapte din capitala rusă. Anul trecut, a intrat iarăși în vizorul presei, după ce o femeie care-i dădea apartamentul în chirie s-a plâns la poliție că el i-a furat patul în valoare de șapte mii de euro și a dispărut.

Astăzi, când nu se mai știe pe unde este părintele Ghenadie, mi-am amintit că el ne povestea în cadrul unui interviu că se va lansa în scut timp în politică și că a elaborat un plan secret de salvare a RM. Peste o lună după discuția noastră, comuniștii Dodon și Greceanîi au abandonat PCRM și au preluat conducerea PSRM. Din imaginile pe care le-am salvat încă atunci de pe site-ul oficial al lui Ghenadie Țurcanu, se vede că în oficiul său aveau loc mai multe întâlniri cu Neguța, Dodon, Vladimir Țurcanu, un alt deputat socialist, precum și cu Viorel Melnic.

Igor Dodon, Andrei Neguța și Ghenadie Țurcanu

Ghenadie Țurcanu și Vladimir Țurcanu

Viorel Melnic, care este cumătrul șefului statului și a deținut cel mai mare pachet de acțiuni la „Unibank”, unde a condus și Consiliul de administrare, a făcut parte din conducerea PSRM până când raportul Kroll a constatat implicarea sa în jaful secolului. Atunci Dodon a declarat că l-a transferat ca simplu membru al partidului, deși legătura dintre cei doi este mai mult decât evidentă. Melnic a fost șeful Serviciului Vamal în perioada în care Zinaida Greceanîi era prim-ministru, iar Igor Dodon – vicepremier. Potrivit unor materiale din presă, el și-a adus un aport considerabil la supraviețuirea „mafiei cărnii” dirijată din umbră de fratele președintelui, Alexandru Dodon, transformând cât ai aprinde o țigară carnea braziliană în carne moldovenească. În 2016, Melnic s-a angajat în calitate de consilier al lui Ilan Șor, iar legăturile dintre el, Dodon și Șor nu mai sunt un secret.

Viorel Melnic, Ghenadie Țurcanu și Andrei Neguța

Astfel, PSRM, cel mai antiromânesc partid din RM, care se închină ucigașilor neamului nostru și se află la putere, chiar dacă ne unge urechile că ar fi în opoziție, și-a avut începuturile în birourile preotului Ghenadie Țurcanu. Să fie această deriziune marele plan de salvare a RM cu care ni se lăuda sărmanul părințel? Dacă e așa, de ce socialiștii l-au lăsat pe apa sâmbetei?

Cine are urechi de auzit, să audă, zice Scriptura. Iubiți-vă unii pe alții și nu mințiți, ca să nu vă treziți mâine părăsiți de toți și luați în râs, ca niște biete hahalere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *