Fructele şi legumele din piaţă – porţie dublă de nitraţi
Pentru că, în loc de „porţia de sănătate”, organismul nostru s-ar putea alege cu o porţie mare de nitraţi. Ce-i drept, nu orice fruct a crescut cu forţa, tratat cu chimicale în exces. De unde riscăm să dăm bani pe „kilograme de nitraţi” ne spun specialiştii Centrului Municipal de Sănătate Publică, care au testat 500 de probe de diferite fructe şi legume.
Pentru a evalua nivelul de poluare a fructelor şi legumelor comercializate în Chişinău, specialiştii CSP Chişinău au investigat peste 500 de probe, dintre care 188 de import şi 314 de fructe şi legume autohtone. Nu mai este surprinzător faptul că în multe cazuri specialiştii depistează valori supra-limită a conţinutului de nitraţi. Astfel, în una din probele la pepene galben, produs autohton, au fost depistate 105 mg/kg de nitraţi, norma fiind de doar 90. Pepenele galben de import este încă mai periculos decât cel autohton – 6 din 11 probe au indicat o depăşire a cantităţii de nitraţi admisibile de trei şi chiar patru ori. Cea mai mare cantitate de nitraţi a fost depistată în pepenii galbeni importaţi din Ucraina şi Olanda. Depăşiri ale normei de nitraţi s-au depistat şi în dovlecei, în sfecla roşie, cartofi, castraveţi, chiar şi în ceapa verde, vinete şi banane.
Specialiştii CSP fac un apel către cetăţeni să nu achiziţioneze fructe şi legume din locuri neautorizate, sau de pe marginea drumurilor, acolo unde nu se cunoaşte şi nu poate fi apreciată provenienţa şi calitatea produselor comercializate.
În această vară se pare că pepenii verzi, atât cei autohtoni, cât şi de import, sunt mai siguri, întrucât nu au arătat o depăşire a cantităţii admise de nitraţi. În schimb, nitraţi în exces au fost depistaţi în vinete şi chiar în ceapă verde. Luna trecută, în urma unor controale ale CSP Chişinău, au fost retrase de pe piaţă peste 80 de kilograme de fructe şi legume cu nivelul sporit de nitraţi.