Editorial

Fumătorul – un animal pe cale de dispariție

Această lege va interzice complet fumatul în spațiile publice de tip închis: întreprinderi, discoteci, baruri, restaurante, școli, spitale ș.a.m.d.

Mare mi-a fost mirarea să văd cum unii proprietari de restaurante și baruri (mai exact Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova) au început a căuta nod în papură. Ce faceți, domnilor guvernanți? Vom pierde clienții! Nu va mai veni nimeni la noi dacă nu avem spații pentru fumat!

Bine, dragi proprietari de restaurante. Recunosc, faptul că dacă fumatul este permis minimum 10 metri de localul vostru, e un pic deranjant pentru clienții voștri fumători. Ar fi bine să se permită fumatul afară, asta în cazul în care localul nu are și o terasă adiacentă. Însă fumatul în spații închise trebuie interzis categoric. Unica excepție ar trebui să fie aeroporturile, unde nu poți ieși așa simplu afară. În aeroporturile normale există aceste spații, de tipul acvariilor – fumați sănătoși acolo. În rest, în niciun caz. În nici una din țările europene nu se fumează în localuri, indiferent dacă e vorba de baruri sau cluburi de noapte. Și fumătorii ies afară bine-mersi, iar restul lumii nu se sufocă în localurile pline de fum.
Fumul de țigară pătrunde prin orice găurică, cât de mică ar fi ea, așa că spațiile pentru fumători în incinta localurilor reprezintă nimic mai mult decât un moft mercantil și o aberație.

Cu câțiva ani în urmă era foarte greu să găsești în Chișinău un local cu sală pentru nefumători, despre cluburile de noapte nici nu vorbesc, se fuma în toate. Unde erați voi atunci, proprietarii de cluburi și restaurante? Sau clienții nefumători nu vă interesează?

În Chișinău se fumează peste tot: în grădinițe, școli, în stații, în microbuze (vorbesc de șoferi), în spitale, în universități, pe terenuri sportive, pe spațiile de joacă pentru copii. Am văzut chiar părinți cu țigara-n bot și copilașul de mână. Și asta nu e normal. Nu e normal ca nefumătorii să suporte duhoarea noastră. Da, duhoare! Pentru un nefumător fumul de țigară e la fel de grețos precum gazele de eșapament. Iar vestitele țigări electronice cu care se laudă fumătorii, sunt și ele puturoase, pur și simplu fumătorii s-au deprins și cred că e vorba de o aromă mișto. Și să nu credeți că sunt un nefumător radical. Fumez și eu, uneori câte două pachete pe zi. Însă această dependență (fumatul nu e obicei, ci dependență narcotică) trebuie să dispară. Fumătorii trebuie să se simtă precum animalele pe cale de dispariție. E o prostie, și mulți din noi (indiferent de status social și intelect) am căzut în această plasă. Fumați mai rar, mai ieșiți pe afară, mai faceți ceva mișcare, mai respirați o gură de aer – e tot pentru binele vostru. Și ajunge să intoxicați nefumătorii cu această otravă. Pentru ei e și mai periculoasă.

Aștept cu nerăbdare să intre în vigoare această lege, și aștept cu nerăbdare să avem tot mai puțini și mai puțini fumători. Cât despre clienți, clienții se vor deprinde cu faptul că în localuri nu se fumează. Și vă asigur, va fi cu mult mai bine când veți avea posibilitatea să respirați aer curat, în loc de fum de țigară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *