Galina Bostan: Revenirea CNA sub controlul guvernului este o antireformă, cu substrat politic

Ea susţine că prin aceste modificări a fost redusă independenţa instituţiei, care va efecte negative, inclusiv reducerea randamentului instituţiei şi nu exclude că cei care au votat modificările doresc de fapt lichidarea acestei instituţii, care în ultimul timp a avut o activitate destul de bună şi a introdus chiar unele practici noi pentru Republica Moldova.
”Pentru mine este evident că acest pas înapoi are un context politic: nemulţumirea unui actor politic vizavi de activităţile unei instituţii publice. Şi nu este bine, pentru că dacă e să urmărim din istoria CNA-ului, această instituţie mereu a fost învinuită că a persecutat opoziţia. Acum această instituţie este pentru prima dată când examinează dosare mari care privesc actori mari ai politicii, ai instituţiilor publice de la guvernare. Deci, este pentru prima dată. Şi noi trebuie să ţinem cont totuşi că corupţia este în cadrul guvernării, şi nu în cadrul opoziţiei. Şi aceşti actori sunt din diferite partide. Ar fi fost bine ca această instituţie să poată să-şi ducă până la capăt aceste dosare”, a declarat ea.
Ea neagă ascuzaţiile liberal-democraţilor că CNA ar instrumenta dosare la comanda politică împotriva acestei formaţiuni. Potrivit Galinei Bostan, acest lucru este explicabil, din moment ce PLDM deţine mai multe funcţii în stat şi, deci, probabilitatea ca spă existe mai multe dosare instrumentate pe numele membrilor acestui partid este mai mare. Totodată, ea atrage atenţia că CNA are dosare şi în privinţa reprezentanţilor PL şi PDM. ”Eu nu vreau să iau partea CNA. Dar haideţi să gândim logic: ei au spus că au dosare intentate împotriva membrilor PLDM, împotriva membrilor PL şi împotriva membrilor PD. Dacă ne uităm statistic la câţi membri ai alianţei avem, vom vedea că avem statistic la guvernare mai mulţi membri ai PLDM. Asta înseamnă că mai mulţi membri ai PLDM deţin funcţii de conducere cheie în cadrul coaliţiei, deci probabilitatea ca să fie intentate împotriva la mai mulţi exponenţi ai acestui partid este mult mai mare. Dar ei au spus că intentate sunt practic pentru toate componentele. Pe mine asta mă bucură. În 2012 eu personal eram foarte reticentă la acel transfer. Şi atunci spuneam că nu este important locul, ci important este independenţa reală. Dar în câteva luni noi am avut dosare de interes public, dosare împotriva celor de la guvernare. Este pentru prima dată. Pentru că de obicei autorităţile statului acţionează împotriva celor din opoziţie, dar nu a celor de la guvernare”.
În contextul în care CNA a fost readus în subordinea Guvernulkui, este greiu de închipuit cum instituţia va examina dosare în care sunt implicaţi membri ai acestuia. ”Dar trebuie să ţinem cont că în momentul în care acest director al CNA este coleg cu alţi membri ai Guvernului, cum el va merge, cum va da mâna în fiecare dimineaţă cu aceşti colegi membri ai Guvernului, ştiind că are un dosar care este administrat în cadrul instituţiei sale împotriva unui sau altui coleg respectiv”, potrivit expertului.
Directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei susţine că noile modificări vor afecta în mod negativ şţi angajaţii instituţiei şi va reduce activitatea acestora. ”Eu cred că faptul că a fost transferat şi contextul în care a avut loc acest transfer a dat un semnal negativ pentru angajaţii CNA. Ei acum au înţeles un lucru: că ei nu pot acum să administreze dosare împotriva înalţilor demnitari, pentru că în momentul în care încep această instrumentare ei riscă să piardă propria funcţie. Deci, ei urmează să lucreze asupra dosarelor minore: cu medicii, învăţătorii, profesorii. Deci, aşa dosare vom avea. Ei sunt, în principiu, descurajaţi să lucreze…”
Galina Bostan s-a referit şi la faptul că şi în urma modificărilor aprobate de PLDM şi PCRM, directorul CNA nu poate fi destituit, iar, în consecinţă, este foarte probabil ca CNA să fie lichidat. ”Directorul CNA a fost instituit prin concurs, deci sub imperiul legii vechi, el este inamovibil, mandatul lui este de cinci ani… În mod normal, acest mandat ar fi trebuit să se respecte şi el să-şi exercite funcţia până în 2017. Aceasta a fost şi o garanţie a independenţei CNA. Dar eu înţeleg că toate aceste modificări legislative s-au făcut pentru a-l da jos pe directorul CNA, care este considerat a fi exponentul unui partid din Alianţă. Chiar nu ştiu. Având în vedere acest cadru legal şi imposibilitatea de a-l da jos, adică ei pot să-l dea jos, dar problema este că directorul merge în instanţa de judecată şi probabilitatea ca să aibă câştig de cauză este foarte mare… Atunci eu presupun că ei pur şi simplu vor lichida CNA, pentru a lichida şi funcţia, după care vor institui din nou un departament în MAI sau în altă parte”, a declarat Galina Bostan.
Amintim că legea privind transferarea CNA în subordinea Guvernului şi care mai prevede că directorul va fi numit de şeful statului la propunerea premierului a fost votată la 3 mai de PLDM şi PCRM, împreună cu alte acte controversate care au fost dur criticate de ofifilaii europeni, iar o parte dintre acestea au fost deja anulate de Curtea Constituţională.
via europalibera.org