„Gazprom” a câștigat un nou proces împotriva „Moldovagaz”
După cum se menționează în ultimul raport trimestrial al holdingului rusesc de gaze, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional (ICAC) a Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse a admis cererea „Gazprom“-ului privind recuperarea de la SA „Moldovagaz“ a datoriei pentru gazele livrate în 2014, în sumă de 768 milioane 646,7 mii de dolari.
Cererea de chemare în judecată a fost depusă de „Gazprom“ în februarie 2017, iar pe 29 iunie 2017, ICAC a finalizat audierile în acest dosar și pe 25 august 2017 a luat o decizie pentru a satisface pretențiile înaintate de „Gazprom“.
Conform unor estimări, totalul datoriilor istorice ale companiei „Moldovagaz“ față de „Gazprom“ depășește deja 6 miliarde de dolari SUA, din care aproximativ 90% o constituie datoria pentru „combustibil albastru“ a regiunii transnistrene, iar restul – al Moldovei din dreapta Nistrului.
Compania „Gazprom” cere anual recuperarea datoriilor istorice de la SA „Moldovagaz” pentru gazele naturale livrate în diferiți ani.
Ultima dată, în 2016, ICAC a satisfăcut cererea „Gazprom“-ului de recuperare a datoriilor „Moldovagaz“ pentru gazele livrate în 2013, în valoare totală de 562,3 mil. dolari.
Totodată, până în prezent, „Gazprom”-ul nu a luat nicio măsură pentru a pune în aplicare deciziile instanței de a recupera datoriile istorice de la „Moldovagaz”. Poziția Companiei „Moldovagaz“ privind pretențiile „Gazprom“-ului este ca aceste datorii pentru gaze s-au format ca urmare a unor condiții de forță majoră – incapacitatea de a influența compania „Tiraspoltransgaz“, care activează pe teritoriul Transnistriei.
Acțiunile „Gazprom“-ului, care se adresează anual instanței cu cereri privind recuperarea datoriei pentru gaz de la „Moldovagaz“, sunt condiționate de cerințele autorităților de control valutar și vamal ale Federației Ruse cu privire la necesitatea unor măsuri juridice de respectare a termenilor de repatriere a banilor.
Cei mai mari acționari ai companiei „Moldovagaz“ sunt „Gazprom“ (50% acțiuni), Guvernul Republicii Moldova (35,33%) și administrația autoproclamatei RMN (13,44%), care a transferat acțiunile sale în gestiunea holdingului de gaz rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!