Editorial

Generația „Dăti”

Totuși, după preferințele muzicale ale unui individ suntem în stare să facem un portret psihologic destul de precis al individului în cauză. Iar după popularitatea unei vedete, putem face cu siguranță un portret psihologic al unei generații, generație care idolatrizează această vedetă. Cu alte cuvinte, spune-mi de ce sunt interesați copiii tăi și îți spun ce vor deveni în viitor. 

O majoritate impunătoare din generația tânără este pasionată de non-valori și absolut lipsită de intenția de a-și dezvolta substanța cenușie. Să-i dăm un nume de cod acestei generații, generația „Dăti”, după denumirea „șlagărului” care a devenit unul din cele mai populare hituri din Moldova. Au mai fost idoli din ăștia prin țară, creatori de generații, unul era Pavel Stratan care-și cânta bețiile, deși se jura că nu bea, altul era Pavel Turcu, marea vedetă a Eurovisionului. Al treilea a apărut mai recent și după popularitate îi întrece pe Maria Tănase, Maria Cebotari, Nicolae Sulac și cuplul Aldea-Teodorovici luați împreună. Limbajul acestei noi supermegavedete este plin de rusisme și înjurături. Înțeleg că e la modă să înjuri, toți se vor postmoderniști, însă cred că e posibil să înjuri cu cap, transmițând un mesaj, cum o fac de exemplu „Paraziții” în România sau trupa „Leningrad” din Rusia. Înjurăturile și muzica au fost combinate excelent în unele curente precum muzica rock, punk, hardcore sau rap, însă reprezentau doar suprafața, coaja subțire sub care se ascundea acel mesaj profund lansat împotriva atrocităților sistemului capitalist. Înjurătura a prins bine mai ales în muzica de protest, muzica antisistem. Mai groaznic este când înjurăturile sunt combinate cu muzica de estradă, pentru că estrada, după părerea mea, deja reprezintă o insultă la adresa muzicii adevărate. Estrada este un fel de cabaret mental: te distrezi, te simți cool, și rămâi tot acolo unde ai fost până a intra în acest cabaret, în bezna intelectuală. Oare câți din generația „Dăti” au auzit de „Spovedania” lui Eminescu sau „Povestea …” scrisă de Ion Creangă? Puțini, foarte puțini, deși aceste opere conțin înjurături cu duiumul. Înjurătura intelectuală nu este pe placul generației „Dăti”, pentru că nu este cool. Sunt sigur că unii reprezentanți ai acestei generații nici nu prea au idee cine a fost Creangă sau Eminescu. Mai ales că Eminescu, cât ar părea de incredibil, poate fi adaptat perfect şi la muzica rap contemporană. Un exemplu elocvent în acest sens este adaptarea poeziei „Glossă” de Mihai Eminescu, lansată recent de rapperul Cedry2k.

În fine, aș putea să accept înjurăturile într-o adevărată operă de artă, însă nu înțeleg rusismele pe care acest nou „zeu” al tinerilor le folosește în stânga și în dreapta. Să fi fost vorba de o satiră ironică, de genul celor pe care le lansează „Planeta Moldova”, nu aveam nimic împotrivă, râzi de o satiră, înveți ceva și uiți de ea. Însă atunci când un mesaj atât de necioplit este lansat într-o limbă-mutant și prezentat drept muzică de calitate, lucrurile încep să ia o altă întorsătură.

Interesant este că acest promotor al moldovenismului peiorativ devine tot mai popular și în România. Înţeleg setea românilor pentru argoul moldovenesc. Acest limbaj rusificat, plin de înjurături de mahala, le pare bizar şi în acelaşi timp exotic. Românii ascultă, râd, și continuă să vorbească românește, fără a-și mutila limba. În Moldova, situația este alta – acest limbaj primitiv devine la modă, iar generația tânără nici nu vrea să audă de altul. De ce să vorbim corect și frumos când putem vorbi cool la fel ca idolul nostru? Sper că această nouă vedetă de pe bolta „talentelor” autohtone realizează măcar un lucru, popularitatea înseamnă și responsabilitate. Responsabilitatea pentru cele câteva sute de mii de fani care îl idolatrizează și îl copiază în toate, inclusiv în gândire și limbaj.

Posibil că mâine această vedetă, ajunsă la bătrâneţe, va fi trimisă la origini într-un limbaj vulgar și rusificat. Vedeta nu ar trebui să se supere. Va fi expediată la origini de generaţia „Dăti”, generație pe care a crescut-o și a educat-o cu propriile „creații”. În argoul moldovenesc acestor tip de tineri li se spune „gopnici”. Și dacă nu vrem să avem în viitor o generație de „gopnici” în loc de o generație de oameni, ar trebui să începem să discutăm gusturile, ba chiar mai mult, să le impunem.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *