Actualitate

George Damian: Ce ar fi ca România să dea gratuit curent electric Republicii Moldova?

E albastră rău treaba cu electricitatea în Ucraina. Jumătate din locuitorii Kievului sunt deconectați, cealaltă jumătate primește curent câteva ore pe zi. Cu tot ce înseamnă lipsa electricității (apă, transport, servicii medicale etc. – toate pe regim de avarie), primarul acceptă că s-ar putea ajunge la o evacuare parțială a capitalei.

Dar asta nu e cea mai mare problemă. Atacurile masive duse constant de ruși asupra sistemului de producere și transport au produs un efect cumulativ: ucrainenii nu pot repara cât pot distruge rușii. Este așteptat un următor atac masiv care ar putea lăsa în beznă toată Ucraina pentru mai multe zile (ultimul atac cu rachete a stins lumina pentru aproape 24 de ore), rușii au nevoie cam de 7-10 zile pentru pregătirea unui astfel de atac, au trecut parcă 6 de la ultimul. Atacul de după acesta ce va să vie ar putea întrerupe curentul în toată Ucraina pe termen și mai lung de câteva zile. Asta până când sistemul centralizat de producție și transport va deveni o amintire.

Victima colaterală este Republica Moldova, care depinde de funcționarea sistemului de transport al electricității din Ucraina și care nu-și permite să cumpere curent electric la prețurile actuale. O primă idee ar fi ca România să găsească o cale să furnizeze electricitate gratuit Republicii Moldova. Asta ar fi chestia cea mai simplă, România a mai dat curent electric Republicii Moldova pe datorie și nu și-a recuperat banii. Nici o pagubă.

Problema este că electricitatea ajunge din România în Republica Moldova prin Ucraina, astfel încât chiar dacă Bucureștiul ar da curent electric gratuit Chișinăului ar trebui să-l treacă Prutul în găleți. Și aici am o nelămurire: în cât timp poate fi legată Republica Moldova la sistemul românesc de aprovizionare cu electricitate? Nu mai contează cât costă, să zicem că se găsesc bani, ideea ar fi să fie făcut repede. Poate fi făcută o astfel de legătură în termen de săptămâni? Două – trei luni?

Impresia mea este că rușii nu se vor opri și vor lăsa Ucraina în beznă, ideea ar fi să nu se facă întuneric și la Chișinău. Așa că rămâne întrebarea: în cât timp poate fi legată Republica Moldova la sistemul românesc de aprovizionare cu electricitate și de ce nu încep lucrările cât de repede posibil?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Nu încep conectările directe din cauză de „rânză maldaivănescî”. Vezi cine a „câștigat” licitația pentru liniile de înaltă tensiune, ce „experiență bogată” are în acest domeniu, mai ales în Europa, și ai să înțelegi că „paliticienii” de la Chișinău sunt un fel de lupi proruși în blană de oaie europeană. Acești „emanați politic” sunt aproape la fel de toxici precum partidele proruse, au și ei interesele lor mărunte, trebuie să-și umple tolba repede și cu cine se pot face cele mai ordinare mișmașuri??? Cu rușii și interpușii indieni ai acestora , nu-i așa tavarișci spânov???

  1. Asa este. La ultimele licitatii pentru atribuirea contractelor si proiectelor pe energie, firmele romanesti nici macar nu le-a fost permis sa se inscrie in Moldova, pe diverse motive si scuze, ulterior firmele „castigatoare” au fost Cele rusesti, fara competitie reala din partea nimanui. Cat se VA mai imbata Romania cu apa rece in privinta acestor moldoveni????

 2. Romania a ajutat mereu R.Moldova, cu bani, motorina microbuze, scoli, gradinite si multe altele. Romania ar trebui sa dea curent electric gratuit Moldovei ca cetatenii ei sa poata urmari zilnic posturile tv rusesti, sa vorbeasca ruseste si sa aiba agenti pro-Kremlin si politicieni pro-rusi. Derusificati R.Moldova in primul rand si apoi faceti reforme profunde. R. Moldova primeste ajutor de la UE – Romania, dar cu gandul este la Rusia, moldovenii au ramas cu gandirea sovietica; multi moldoveni traiesc in trecut, intrpreteaza istoria scrisa de rusi si clamata de pro-rusii moldoveni. Derusificati-va daca vreti sa supravietuiti!

 3. Cat tupeu! Cum adica Romania sa Dea curent gratis moldorusilor?? Cu ce ocazie?
  VA credeti vreun popor ales , vreun soare de la rasarit? La munca de VA trebuie curent! PLATITI! $$$$$

 4. Da..stalpi inalta tensiune..multi..peste Prut..statii trafo..cu relee etc..cabluri..lucratkri..pe vant..frig..zapada..pe camp..mocirla ..etc..
  Firma..f f interesata…India..se grabeste ca melcul..Romania exclusa..Indienii sunt cu rusii..deci?
  Tvr..interzisa…va uitati la rusi vb ruseste..balticii i-au usuit..nici vb sa nu auda..Ce e de facut..AVETI STATALITATE..cand v-au ocupat nu a trebuit referendum..da acuma II NEVOIE!!?
  IATA SITUATIA..

 5. Păi acest teritoriu ar trebui redenumit ȚINUTUL MOCANGIILOR CERȘETORI.(iată că îți dau de lucru Timpule să ai ce să cenzurezi dacă tot îți e atât de drag să cenzurezi la greu )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *