Externe

George Damian: Luptătorii ucraineni din Azovstal sunt prizonieri în penitenciarul de la Olenivka și vor fi anchetați de procuratura federală a Rusiei. A 83-a zi de război în Ucraina

  1. Cei 211 militari ucraineni din Mariupol care s-au predat luni seară forțelor ruse au fost transportați la colonia penitenciară din Olenivka, în apropierea orașului Donețk, transformată în lagăr de prizonieri. Alți 53 de militari ucraineni răniți au fost transportați în spitalul din Novoasovsk. În combinatul Azovstal s-ar mai găsi cadavrele a 200 de soldați ucraineni uciși în timpul luptelor. Din combinat au fost eliberați 3 prizonieri ruși, un ofițer și 2 soldați. Rămâne de văzut dacă și cum Moscova se va folosi de militarii din regimentul Azov capturați pentru a-și proba teza „denazificării” Ucrainei.
  2. Presa ucraineană vorbește de o „evacuare” a militarilor ucraineni din Mariupol, oficialii de la Kiev susțin că ar exista o înțelegere cu Moscova pentru un schimb de prizonieri prin care militarii ucraineni de la Azovstal să revină pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene. Guvernul de la Kiev se confruntă cu posibilitatea izbucnirii unei crize de imagine, existând mai multe voci care acuză incompetența celor care au permis ca regimentul Azov și pușcașii marini să fie înconjurați de forțele ruse și să ajungă în această situație. Practic militarii ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse și sunt prizonieri de război în acest moment, sursele ruse nu au amintit nimic despre o înțelegere pentru eliberarea militarilor ucraineni de la Azovstal. Guvernul de la Kiev încearcă să scape de un eventual scandal public printr-o strategi de PR.
  3. Din punctul de vedere al Rusiei, conform reprezentantului Moscovei pe lângă ONU Dmitri Polianski „membrii regimentului Azov s-au predat fără condiții”. Procuratura federală de la Moscova a anunțat că îi va ancheta pe militarii ucraineni capturați cu privire la implicarea lor în comiterea unor crime de război împotriva populației civile din Donbas. Duma de stat de la Moscova intenționează să interzică eliberarea soldaților din regimentul Azov pentru prizonieri ruși în Ucraina.
  4. În zona orașului Harkov trupele ucrainene se îndreaptă către Volceansk, un centru de aprovizionare al armatei ruse de la Izium și spre granița de nord-est cu Rusia.
  5. În Donbas trupele ruse au înconjurat orașul Liman dinspre nord, est și sud, a mai rămas liberă doar calea de acces spre vest către Slaviansk; Liman a fost bombardat intens de ruși în cursul zilei de ieri. La Severodonețk trupele ruse au intrat ieri în cartierul Sirotino din sudul orașului, după ce au cucerit satele Voronovo și Boroskoie. Dinspre Popasna trupele ruse au continuat să atace șoseaua Bahmut-Lisiceansk pentru a împiedica aprovizionarea trupelor ucrainene din Lisiceansk și Severodonețk. Și orașu Bahmut a fost bombardat intens ieri.
  6. În regiunile Zaporojie și Herson trupele ruse și-au fortificat pozițiile și nu au mai întreprins nici un fel de acțiuni ofensive. Au fost săpate tranșee și instalate obstacole de beton în jurul centralei nucleare de la Energodar, regiunea Zaporojie.
  7. În cursul zilei de ieri rușii au atacat cu rachete lansate din Marea Neagră regiunea Lvov. Au mai fost atacate cu rachete sau lovituri de artilerie localități din regiunile Sumî și Cernihov. Podul de la Zatoka a fost lovit ieri de rachete ruse pentru a cincea oară în ultimele săptămâni, de data asta se pare că a fost scos din funcțiune pe o perioadă mai lungă.
  8. Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev Mihail Podoliak a anunțat ieri că negocierile cu rusia sunt suspendate. În paralel Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că Ucraina s-a retras de la negocieri. Discuțiile Kiev-Moscova sunt înghețate de mai multe săptămâni după ce s-a ajuns la un blocaj cu privire la modul în care Ucraina urma să-și asume statutul de neutralitate și nu s-a găsit nici un fel de soluție pentru teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusească.
  9. Slovacia intenționează să achite gazele rusești cu ruble, conform schemei propuse de Moscova, să-și deschidă un cont la Gazprombank în euro în care să fie făcute plățile, urmând ca suma să fie schimbată de Gazprombank în ruble.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *