Internațional

Germania dă undă verde pentru trimiterea tancurilor Leopard 1 în Ucraina

Germania a aprobat exportul de tancuri Leopard 1 către Ucraina, a anunţat vineri, 3 februarie, Guvernul german, relatează News.ro.

”Pot confirma că a fost emisă o licenţă de export”, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

El nu a precizat însă câte tancuri vor fi furnizate Kievului şi nici care va fi calendarul de livrare.

Cotidianul Süddeutsche Zeitung scrie că guvernul german a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1, o variantă mai veche a tancurilor germane de luptă Leopard 2, pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro.

Leopard 1 vor fi luate din stocurile industriale existente, vor fi reparate şi apoi trimise Kievului, potrivit Sueddeutsche Zeitung, care citează surse guvernamentale. Companiile Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) vor să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1 şi ar putea să le livreze Ucrainei, dacă Kievul va fi dispus să le cumpere, a adăugat ziarul.

Cu toate acestea, există încă probleme cu obţinerea muniţiei necesare de 105 milimetri, mai scrie cotidianul.

Luna trecută, sub presiunea aliaţilor din NATO, Germania a acceptat să trimită 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, în timp ce SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams, într-o mişcare în care Kievul îşi pune speranţe că va schimba cursul războiului.

Pe de altă parte, cotidianul Sueddeutsche Zeitung a relatat vineri că Germania poartă discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard vândute Qatarului, pentru a le trimite la Kiev. Mai mulţi oficiali germani au discutat cu Ministerul de Externe din Qatar despre posibila achiziţie a celor 15 tancuri Gepard, pe care Doha le-a cumpărat pentru a securiza stadioanele la Cupa Mondială. Ziarul german susţine că Berlinul încearcă să obţină şi mai multă muniţie din Qatar.

”Gepard s-au dovedit foarte bune în războiul din Ucraina. Dacă am putea obţine mai multe de la partenerii de aici, asta i-ar ajuta cu siguranţă pe ucraineni”, a declarat noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Süddeutsche Zeitung.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Bakhmut a cazut. Ramasitele mercenarilor NATO s-au retras in dezordine spre vest. Leopard-urile nu mai ajuta pe nimeni.

  2. Zau amice tiraspolez? Asa ti-a zis nepotul lui Kadyrov in timp ce o viola pe propagandista rusoaica Olga Zenkova? Mai bine sapa adapostul cat mai adanc pt ca in curand pica GLSDB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *