Gheorghe Brega, viceprim-ministru pe probleme sociale: „Educăm șomeri cu diplomă, pe banii statului”
– Până să trecem la problemele sociale, vreau să-mi spuneți de ce ați acceptat funcția de vicepremier?
– Puteți să puneți întrebarea de ce am acceptat să fiu deputat (râde). Am decis să vin în politică datorită lui Dorin Chirtoacă și am acceptat să merg în Parlament cu ideea că o să fac ceva din interior. Repede însă am înțeles că hotărăște majoritatea și nu tu. Eu și acum am 27 de proiecte, care stau acolo și nu le pot nicidecum împinge mai departe. Avem magazine Duty Free la intrare în stat, în nicio țară din UE nu este așa ceva. Prin acestea se spală anual 260-280 de milioane de lei. Eu nu pot închide acest magazine. Inițial nu a vrut guvernul precedent, care probabil le ținea umbrela, iar acum alții nu doresc.
– Ați declarat într-un interviu anterior că atunci când activați doar în calitate de medic, câștigați mult mai bine.
– Fiecare dintre noi avem copii și nepoți. Eu nu vreau să ajung la momentul când o să rămân singur aici și la bătrânețe n-o să aibă cine să-mi dea o cană cu apă. Pentru ca asta să nu se întâmple, nu trebuie să mă gândesc doar la mine, dar și la țară. Ei bine, să presupunem că eu cu pensia mea o să mă descurc, dar ce o să facă restul?! Vedeți ce se întâmplă acum la țară. Când treci pe acolo îți vine să plângi. Mergi cu mașina și bătrâneii ies la poartă să vadă, poate le-au venit copiii. Unde am ajuns noi, oameni buni?!
„La noi unele lucruri se fac doar pentru bifă”
– Am ajuns să trăim într-un stat în care persoanele cu dizabilități, pe lângă dificultățile personale pe care le întâmpină, sunt practic nevoite să stea închise în casă pentru că orașul Chișinău și restul localităților din republică, șchiopătează grav la capitolul accesibilitate. Ce se face în acest sens la nivel de stat?
– Persoanele cu dizabilități trebuie să se simtă în societate ca toți ceilalți oameni. Problema e că la noi unele lucruri se fac doar pentru bifă. Să luăm spre exemplu accesul în unele magazine sau farmacii. Rampa este impracticabilă. Noi, la Consiliul Național pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, am luat decizia că toate clădirile noi, care se construiesc, să nu fie date în exploatare fără căile de acces pentru persoanele cu dizabilități. Spre exemplu, până nu demult la Institutul Oncologic din Chișinău era rampă de acces doar prin spatele clădirii, după ce le-am dat indicații, au montat și una la intrare. Nu este suficientă o rampă doar la intrare, dar și pentru deplasarea în interiorul clădirii, inclusiv în baie. Acum rar unde găsești veceuri în clădiri publice care să corespundă standardelor internaționale.
– Cu accesul în clădiri am înțeles, se lucrează, dar ce facem cu trotuarele care sunt foarte înalte și neadaptate sau cu transportul public care nu corespunde normelor?
– Într-adevăr, este o problemă cu trotuarele care sunt prea înalte și trebuie să găsim soluții. Totodată, serviciile de taxi trebuie să asigure câteva mașini care să poată transporta persoane cu dizabilități. Statul este conștient că trebuie să ia măsuri în acest sens, dar mai sunt și multe alte probleme.
„Omul se gândește la sănătate, doar atunci când se îmbolnăvește”
– Unii consideră o problemă și faptul că din luna februarie, curent, persoanele neasigurate plătesc mai scump pentru serviciile medicale prestate de instituțiile medicale din R. Moldova. Este argumentată această majorare de tarife, în contextul în care salariile și pensiile au rămas aceleași?
– Vârstnicii sunt asigurați de stat, ei au poliță de asigurare și pentru ei nu contează cât este prețul. Noi toți vrem ca atunci când mergem la spital să avem parte de condiții bune și medicamente necesare pentru tratament. Totodată, trebuie să știți că prețurile nu au fost modificate timp de șapte ani. De mult trebuia făcut acest lucru. Pe parcurs au crescut simțitor costurile pentru pastile, pentru întreținere, căldură și pe lângă aceasta utilajul este învechit. Bugetul, alocat instituției medicale, nu acoperă nici măcar 60 la sută din cheltuieli. Din acest motiv s-a luat decizia să se scumpească serviciile medicale pentru pacienții neasigurați. Categoria respectivă o constituie persoanele care au posibilitatea financiară să se trateze și fără poliță de asigurare. Ei spun că dacă au nevoie de ceva, merg la spital contra plată.
– De ce timp de 7 ani nu au fost majorate aceste prețuri?
– E din punct de vedere politic. Vedeți acum, noi am majorat, iar toți încep să strige și să răcnească. Eu le spun: oameni buni, cumpărați-vă polița de asigurare, mai ales că până la 1 martie a fost la jumătate de preț. La noi omul se gândește la sănătate numai atunci când se îmbolnăvește.
– O cauză a îmbolnăvirilor sunt țigările. Ați solicitat ca MAI să intensifice controlul asupra respectării prevederilor privind fumatul în locurile publice. Totodată, ați cerut să fie restricționată vânzarea țigărilor către minori. Există resurse ca aceste măsuri să fie puse în aplicare. Cât de responsabili sunt cetățenii în acest sens?
– Poliția are suficiente resurse, dar este și o problemă a societății. Eu am fost martor ocular când un minor a rugat un om în vârstă să-i cumpere țigări, argumentând că l-a trimis taică-su, iar bărbatul i-a cumpărat trei pachete. Ar fi foarte fericit cazul dacă a cumpărat pentru tatăl său, dar nimeni nu știe unde s-a dus copilul acela și ce face cu țigările. Cu băuturile alcoolice este exact aceeași situație. Pe cei de la chioșcuri nu-i interesează cui vând. Ei văd doar partea financiară și restul nu contează. Noi avem o mână de tineri, dintre care mulți se droghează, alții folosesc alcool, o bună parte fumează, iar mai nou, sunt la modă și steroizii anabolici. Republica Moldova este cel mai mare producător de aceste substanțe din Europa.
R. Moldova produce anabolizante cât pentru toată Europa
– Cum ați ajuns la această concluzie?
– Eu știu chestiile astea din anul 2010, de când am avut comisie de anchetă parlamentară și lupt cu fenomenul respectiv până în ziua de astăzi, dar nu reușesc să-l stârpesc. Chiar și la FBI am ajuns.
– O investigație jurnalistică, realizată de colegii de la anticorupție.md, arată că în acest business sunt implicați și demnitari de rang înalt…
– Nu este exclus faptul dat. Eu nu pot să dau nume, pentru că nu le cunosc. În 2012 era un investitor care producea medicamente, însă mai mult îl interesau steroizii anabolici, fiindcă investind în această afacere un dolar, câștigi cinci. Copiii nu înțeleg ce înseamnă asta. Pentru că orice băiat de 14-15 ani vrea mușchi, vrea să arate frumos. El nu-și dă bine seama că la vârsta de 30-40 de ani, inima lor va fi ca o cârpă. Mușchii cardiaci o să devină extinși în așa măsură, că la un moment dat n-o să se mai poată contracta. Iată așa mulți termină viața foarte tragic. Am luptat cu acel producător, dar dacă statul nu a luat măsuri, a mai apărut o firmă. S-a ajuns până la aceea că se importă steroizi anabolici din Asia Mijlocie, aici doar se ambalează și este scos în vânzare ca produs autohton. La noi sunt în prezent 96 de forme de steroizi anabolici. Cantitatea care este produsă la noi ajunge pentru toată Europa, pe când, în scop medical, avem nevoie de a zecea mia parte din tot ceea ce producem.
– Păi, și nu există o lege care să reglementeze sectorul respectiv?
– Legislația noastră este permisivă. În orice sală de forță se vând aceste substanțe, în unele sub tejghea. Nu e nevoie de proiecte din partea statului. Noi, în general, nu trebuie să producem steroizi anabolici. Cantitatea mică, de care este nevoie pentru diferite tratamente, o putem importa. Problema e și mai mare pentru că în fiecare zi la noi se transmit prin intermediul rutelor de autobuze, microbuze, avioane sau trenuri substanțe din astea în sumă de până la 50 de mii de lei. Nu vreau să mai spun cum se transmit prin poșta rapidă…
– Anabolizante prin poștă?
– Anabolizante, da. De aceea am ajuns la FBI. Se transmiteau prin plicuri două substanțe, care, fiecare în parte sunt absolut inofensive, însă probleme apăreau când ele erau combinate.
„Balena albastră” – un joc periculos, care nu trebuie mediatizat
– Pe lângă problemele pe care le-ați menționat, în ultimele zile pe internet este viral un joc online, denumit „balena albastră”, care îi obligă pe copii să îndeplinească un șir de misiuni teribile, ultima fiind suicidul. Cât de pregătite sunt autoritățile pentru ca să prevină un eventual val de sinucideri și în ce măsură se lucrează pentru prevenirea cazurilor tragice?
– Este un joc destul de periculos, dar nu trebuie tare mult mediatizat. Amintiți-vă când erați copii, ceea ce era interzis prezenta interes. Dacă o să se vorbească mult, adolescenților le va apărea o doză de curiozitate și vor încerca să afle mai multe detalii. Acum se lucrează cu acest fenomen. Ministerul de Interne colaborează cu Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, cu Procuratura Generală și cu SIS-ul.
– Paralel a apărut și jocul „balena roz”, care îndeamnă oamenii să facă lucruri bune…
– Îmi pare bine pentru această inițiativă venită din partea unor bloggeri. Iată în asemenea mod trebuie de luptat cu acest fenomen, dar nu de mediatizat cazurile tragice și tot felul de metode de suicid. Eu când citeam anumite informații, chiar având 47 de ani de experiență în medicină, mi s-a făcut groază.
„Reiese că toți copiii la pauza mare, în loc de lapte, ar putea să bea vin”
– Recent, vinul a fost declarat produs alimentar, iar piaţa de comerţ a acestuia va fi liberalizată, fiind permisă şi publicitatea produselor vitivinicole. Ce părere aveți despre această inițiativă, ținând cont că R. Moldova este printre lideri la nivel mondial, privind consumul de alcool pe cap de locuitor?
– Părerea mea am expus-o încă în anul 2011, într-o ședință de Parlament, când am spus clar: oameni buni, nu poate fi vinul produs alimentar în societatea noastră! Atunci reiese că toții copiii la pauza mare, în loc de un pahar de lapte, să bea un pahar de vin – dacă e produs alimentar. Nimeni nu a vrut să asculte atunci. Eu înțeleg că trebuie să protejăm producătorii de vin autohtoni, dar când analizezi care sunt cheltuielile de pe urma tratării bolilor cauzate de alcool, înțelegi că sunt mult mai mari decât veniturile de la vânzarea vinului. Cineva face profit, iar statul rămâne cu oameni bolnavi de hepatită, ciroză, diabet zaharat și multe altele.
– Păi și cu ce scop s-a făcut acest lucru?
– S-a făcut pentru a proteja producătorii autohtoni. Ca să-i protejăm, noi nu trebuie să importăm bere de calitate proastă sau vin neconform. Da, în multe țări vinul este considerat produs alimentar, dar acolo există o cultură a vinului. Ei au o măsură oarecare, dar la noi măsura e până se termină butoiul.
„În 2050 o să ajungem cu o populație de maximum un milion de cetățeni”
– R. Moldova este în topul țărilor lumii care pierd zilnic cei mai mulți cetățeni. Potrivit unui studiu, realizat de Organizația Națiunilor Unite, într-o zi numărul populației noastre se micșorează cu circa 100 de oameni, iar anual cu mai bine de 30 de mii. Ar trebui să ne îngrijoreze aceste cifre?
– De mult ar fi trebuit să ne îngrijoreze faptul dat. Cu așa ritmuri de natalitate, mortalitate și plecare din țară, noi o să ajungem în anul 2050 cu o populație de maximum un milion de cetățeni, nu mai mult. Cei care pleacă peste hotare, nu o fac de zile bune. Nu au locuri de muncă, sau chiar dacă au, primesc salarii foarte mici. Învață câte patru-cinci ani la universitate și după nu se pot angaja în câmpul muncii. Noi educăm șomeri cu diplomă, pe banii statului, care pleacă peste hotare să aibă grijă de bătrâni. De ce pregătim atâția doctori?! În Chișinău sunt suficienți, iar la țară nu este nimeni. Unde sunt medicii?! Vând snickers, pampers. Pe cei mai deștepți îi culeg firmele farmaceutice ca să comercializeze medicamente.
– Și ce întreprind autoritățile ca să stopeze acest proces alert de migrație?
– E necesar ca statul să cunoască de câți specialiști are nevoie pentru următorul an, într-un anumit sector, iar studenții care aleg aceste specialități să învețe la buget. Totodată, președinții de raioane sunt gata să acopere anumite costuri de studii pentru specialiștii care vor dori să-și desfășoare activitatea în teritoriu.
„În 2017 pensiile vor fi indexate cu 6,8%”
– În prezent pensia minimă pentru limita de vârstă este de 948 de lei, iar cea medie este aproape de 1300 de lei. Pe când, minimul de existență pentru pensionari, constituie puțin peste 1500 de lei. Vi se pare normal ca un bătrân să primească mai puțin decât are nevoie pentru a supraviețui?
– Nu doar pensiile sunt mici la noi, dar și salariile, în comparație cu necesitățile oamenilor. De asta am început reforma sistemului de pensii. Nu vor mai fi persoane privilegiate, cu cât ai contribuit, atâta vei primi. Începând cu 1 aprilie 2017, va fi efectuată valorizarea pensiei. Asta înseamnă că pentru anumite categorii de vârste vor fi recalculate pensiile. Anul acesta pensiile vor fi indexate cu 6,8%. Pe viitor, pensionarii vor primi un pic mai mulți bani. Cel mai mult vor avea de câștigat pensionarii din domeniul agricol. În prezent ei au cea mai mizeră pensie. La ei, adaosul la pensie, de la 1 aprilie, va fi de 21 la sută și va ajunge la peste o mie de lei. Oricum este sub minimul de existență, dar trebuie să înțelegeți că acum nu sunt alte surse financiare. Trebuie să găsim bani pe interior, pentru că sunt o sumedenie de posibilități.
– Vorbind de generația tânără, ce părere aveți despre cazurile când în mai multe grădinițe din Capitală pe masa copiilor au ajuns produse de calitate proastă sau chiar alterate?
– Eu stau și mă întreb, cum poți să admiți să câștige tendere persoane și companii care nici măcar nu sunt certificate?! Cum poți să admiți ca aceeași persoană să vândă 1 kg de unt într-un sector cu nouă lei, iar în altul cu 20 de lei?! Cu ce se ocupă Agenția pentru Siguranța Alimentelor, nu este clar. Carnea, de exemplu, mulți o cumpără din America Latină, unde 1kg costă 1 leu, pentru că are 20 de ani de când a fost congelată.
– Domnule Brega, până la urmă e vorba de sănătatea copiilor…
– Din cauza banilor, lumea noastră e cam tulbure la minte. Toți au în cap bani, bani și iar bani. Eu încă nu am văzut așa societate, care să aibă numai bani în cap. Când o să conștientizeze fiecare că acolo e și copilul lui, și nepoțelul lui – o să se schimbe lucrurile. Fiecare persoană vrea să mănânce, să aibă un copil, să-l educe și să-l crească sănătos. Nu fura de la el. Ai capacitatea de a face bani, fă, doar că cinstit.
„Votul uninominal este o pistă de corupere a alegătorilor”
– În ultimele zile se discută foarte mult despre schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Ce poziție aveți față de această inițiativă, promovată intens de PDM?
– Știu că Partidul Liberal, membru al cărui sunt, nu o să voteze pentru votul uninominal. Personal consider că votul uninominal este o pistă de corupere a alegătorilor. Principalul moment e că se dorește aducerea la putere a celor care vor să schimbe vectorul proeuropean.
– De ce președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, insistă atât de mult pe implementarea sistemului respectiv?
– Moscova are mai mulți bani decât Plahotniuc. Dacă o să fie nevoie, o să pompeze de trei ori mai mult, ca să aducă forțele proruse la putere. Dacă vor și câțiva deputați din regiunea transnistreană, noi deja transnistrizăm R. Moldova și este foarte grav ceea ce ar putea să se întâmple. Teoretic, candidații o să fie independenți, dar în realitate o să fie dependenți de un partid, care o să le dea bani să corupă alegătorii. Mai mult decât atât, ce înseamnă că poate fi retras mandatul deputatului?! E o absurditate totală ceea ce se promovează. Dacă ar fi o democrație adevărată și cu o tradiție de 200 de ani, atunci un sistem electoral uninominal ar fi bun. La noi, însă, în situația asta călcăm iar pe greblă. Dacă și de data aceasta schimbăm vectorul european, considerați că o să fie pentru totdeauna.