Actualitate

Gilead Sciences cumpără CymaBay Therapeutics pentru 4,3 miliarde de dolari, obţinând acces la un tratament experimental pentru o boală hepatică

Compania americană Gilead Sciences a convenit să cumpere CymaBay Therapeutics pentru 4,3 miliarde de dolari, obţinând acces la un tratament experimental al unei boli hepatice cu potenţial uriaş, în timp ce caută să se extindă dincolo de medicamentele sale mai vechi pentru HIV, transmite Reuters, potrivit news.ro. Acţiunile CymaBay Therapeutics, producător de medicamente din Newark, California, au crescut cu 24,6%, până la un nivel record de 32,01 USD, în tranzacţiile de luni, comparativ cu preţul din ofertă, de 32,50 USD per acţiune. Acţiunile Gilead au crescut cu 1,1%, până la 74,49 USD pe unitate. Gilead va primi medicamentul experimental al CymaBay, seladelpar, care se estimează că va genera vânzări de 1,9 miliarde de dolari până în 2029, dacă va fi aprobat, conform datelor LSEG.

”Această tranzacţie ajută Gilead să continue să creeze povestea de creştere dincolo de afacerea lor principală pentru HIV”, a declarat un analist al BMO Capital Markets, Evan Seigerman. Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente analizează seladelpar ca un potenţial tratament pentru colangita biliară primară, un tip de boală hepatică inflamatorie cronică. O decizie este aşteptată să aibă loc până pe 14 august.

Acordul vine după ce Gilead a suferit eşecuri consecutive în studiile clinice. Tratamentul său experimental antiviral pentru COVID obeldesivir, cu administrare orală, nu a îndeplinit obiectivul principal într-un studiu efectuat pe pacienţi nespitalizaţi, în timp ce medicamentul pentru cancer Trodelvy nu a reuşit să îmbunătăţească în mod semnificativ supravieţuirea pacienţilor trataţi anterior pentru un tip de cancer pulmonar. Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a sănătăţii din SUA a suspendat studiile de testare a medicamentului Gilead pentru cancerul de sânge, ca urmare a riscului crescut de deces al pacientului în unele studii. Compania a spus că achiziţia va completa portofoliul său de medicamente pentru boli hepatice, care include tratamente pentru hepatita virală. Tranzacţia, care urmează să se încheie în primul trimestru, va fi neutră pentru câştigurile Gilead în 2025.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *