Gorbaciov: Autorii puciului au fost nişte idioţi
Rusia rememorează, vineri, împlinirea a 20 de ani de la lovitura de stat eşuată a conservatorilor sovietici, numit şi puciul de la Moscova. Înainte de puci, secretatul general al PCUS, Mihail Gorbaciov, a plecat într-o vacanţă de câteva zile în Crimeea. „Nu credeam că ei (oponenţii reformării – n.n.) îşi vor asuma riscul unei lovituri de stat”, explică ultimul conducător al URSS. „Însă ei au fost cu adevărat idioţi şi au distrus totul. Am demonstrat că şi eu am fost un semi-idiot. Dar eram foarte obosit atunci. Totuşi, nu trebuia să plec. A fost o greşeală", a recunoscut Gorbaciov.
Natura duplicitară a lui Gorbaciov
Der Spiegel a intrat în posesia unui set de 30 mii de documente din arhiva personală a lui Mihail Gorbaciov. Acestea au fost copiate în secret de către tânărul cercetătorul rus Pavel Stroilov în arhiva Fundaţiei Gorbaciov de la Moscova. Documentele relevă natura duplicitară a lui Gorbaciov, care se exprimă prin diferenţa dintre ceea ce a declarat în ultimii 20 de ani şi ce ilustrează documentele.
Occidentul l-a apreciat pe Gorbaciov pentru faptul că nu a recurs la forţă armată ca să păstreze integritatea Uniunii Sovietice. În realitate, scrie Der Spiegel, rămâne neclar şi astăzi dacă liderul de la Kremlin nu a sancţionat intervenţia militară în Georgia, Azerbaidjan şi Lituania unde oamenii au protestat împotriva regimului sovietic. Sau conflictele militare din Transnistria, Carabahul de Munte şi Asia Centrală.
Un exemplu concret al duplicităţii lui Gorbaciov sunt mărturiile sale cu privire la represiunea demonstraţiei de pe 8-9 aprilie 1989 din capitala Georgiei, Tbilisi. Soldaţii ruşi au folosit gaz toxic şi cazmale pentru a alunga protestatarii. În urma intervenţiei violente au murit 20 de persoane, dintre care 17 femei.
Ulterior, Gorbaciov declara că pentru el rămâne un mister cine ar fi putut da ordin trupelor militare de a interveni. Documentele relevă însă că la două zile după represaliile sângeroase din Tbilisi, secretarul general s-a întâlnit cu liderul Partidului Social-Democrat din Germania, Hans-Jochen Vogel, în faţa căruia a încercat să justifice intervenţia brutală.
„Aţi auzit de evenimentele din Georgia. Duşmani notorii ai URSS s-au adunat acolo. Ei au abuzat procesul democratic, scandau lozinci provocatoare şi cereau dislocarea trupelor NATO în republică. A trebuit să acţionăm ferm în faţa acestor aventurieri", ar fi spus atunci Gorbaciov.
Timpul.md (I.M.)