Actualitate

Grâul produs în România este exportat, iar de acolo se întoarce ca pâine congelată

În hipermarketuri găsim roşii din Spania şI Olanda, ardei gras din Turcia, conopida vine din Franţa iar verdeţurile din Italia.

Importurile de alimente au crescut cu 11,8% în 2016 faţă de anul precedent şi au atins o valoare istorică: 6,51 de miliarde de euro.

În topul importurilor se află carnea de porc. În 2016, românii au consumat 200.000 de tone de carne de porc din afara ţării, în valoare de 350 de milioane de euro. Creşterea faţă de anul precedent este semnificativă, de peste 16 procente.

Până şi pâinea vine de afară. Grâul produs în România este exportat, iar de acolo se întoarce ca pâine congelată. De altfel, grâul se află pe primul loc în topul produselor agroalimentare exportate anul trecut. Au plecat din ţară peste 7 milioane de tone de grâu.

Ionel Baciu, preşedinte LAPAR: „Pâinea congelată care a intrat în România în ultimul an se cifrează undeva la 800.000 de tone, deci vă daţi seama cam ce înseamnă. Practic, aproape jumătate din consumul de pâine al românilor. Aici se pierd locuri de muncă”.

Mulţi români spun că gustul şi calitatea legumelor româneşti sunt mult mai bune, dar se plâng că e greu să le găsească în magazine mai ales în această perioadă a anului .

Producătorii spun că s-a ajuns în această situaţie şi din cauza subvenţiilor mici pe care le primesc românii în comparaţie cu fermierii europeni.

Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: „Consumatorul român finanţează dezvoltarea agriculturii altor state membre şi lucrul acesta trebuie să ne îngrijoreze. Ce semănăm asta culegem, este foarte clar acum – România are un deficit de competitivitate şi prin prisma subvenţiilor pe care fermierii le primesc”.

Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii: „Este extrem de negativ pentru ce înseamnă ansamblul agriculturii României şi cred că Ministerul Agriculturii şi nu numai ar trebui să lucreze mai mult pe acest sistem în care să exportăm. Este inadmisibil să produci mult şI să obţii valori mici.”

România a înregistrat anul trecut un deficit de peste 550 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, de peste șase ori mai mare decât cel din 2015. Până la această oră, Ministerul Agriculturii nu a comentat situaţia.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *