Politică

Guvernarea a pus economia pe brnci

Criza a afectat toate domeniile de activitate economica, generand grave efecte sociale. Pe parcursul mai multor luni se atesta o reducere a activitatii economice si diminuarea incasarilor bugetare. Majoritatea intreprinderilor opereaza disponibilizari fortate, iar rata somajului creste constant. In sectorul public se atesta probleme majore privind onorarea obligatiunilor salariale si de pensii de catre stat.

Aceste declaratii au fost facute ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. El a mentionat ca formatiunea sa a atentionat in permanenta, de la atestarea crizei la nivel mondial, despre efectele inevitabile a acesteia asupra R. Moldova. In acelasi timp, a precizat Filat, PLDM a propus solutii concrete de prevenire si diminuare a efectelor crizei, pe care guvernarea le-a desconsiderat si le-a catalogat drept periculoase pentru stabilitatea politica si economica a tarii. Totodata, el a constatat ca nici in prezent guvernul n-a constituit un comitet anti-criza, capabil sa faca o radiografie complexa a situatiei si sa propuna solutii adecvate. Potrivit lui, guvernul a adoptat pentru anul 2009 un buget populist si rupt de realitate, axat pe scopurile electorale ale PCRM.
 

In aceasta ordine de idei, presedintele PLDM a declarat ca guvernul a cheltuit aproape in totalitate bugetul de salarizare pentru lunile septembrie-decembrie 2009, utilizandu-l pentru majorarile de salarii promise in campania electorala. Drept consecinta, a specificat el, la doar cateva zile dupa alegerile parlamentare, executivul a incercat sa arunce responsabilitatea crizei pe administratiile publice locale, cerandu-le sa reduca cheltuielile bugetare cu minimum 20 la suta, iar institutiile bugetare au fost impuse inca in lunile februarie-martie sa semneze modificarea planurilor de finantare pentru anul 2009.

Vlad Filat a elucidat prin date statistice starea de criza economica a RM. Astfel, in primul trimestru, in constructii se atesta o scadere de 40 %, in transportul de marfuri – de 65%, in industrie – de 25%. In aceeasi perioada, remitentele au scazut cu 40 la suta, iar deficitul bugetului de stat constituie un miliard de lei, dublu fata de nivelul aprobat pentru anul 2009. Datele arata ca restantele la plata salariilor sunt in crestere continua si insumau peste 150 mln. lei la sfarsitul lunii martie, iar rezervele valutare s-au redus de la 1 mlrd. 700 mln. dolari, in septembrie 2008, la 1 mlrd. 50 mln., in aprilie 2009.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *