Ultima oră

Guvernatorul Băncii Naţionale oferă garanţii privind stabilitatea leului moldovenesc

Potrivit pronosticurilor guvernatorului, dacă în timpul apropiat nu vor apărea şocuri cum ar fi restricţiile la export, atunci în scurt timp procesul de depreciere a monedei naţionale se va inversa. „Situaţia se află sub control, iar BNM deţine rezerve valutare suficiente pentru a interveni, ceea ce pe moment nu este oportun”, a declarat Drăgăuţanu.

„În ultimul timp avem o depreciere a leului de trei la sută, situaţia este cu mult mai bună comparativ cu vecinii noştri Ucraina şi Rusia, unde deprecierea valutei naţionale a atins cote de 7 la sută în doar două săptămâni, sau a Kazahstanului, unde deprecierea a atins cota de 20 la sută într-o singură zi”, a spus Drăgăuţanu.

Guvernatorul vede în cazul deprecierii leului chiar şi factori pozitivi – activizarea economiei şi sporirea competitivităţii produselor autohtone.

Dorin Drăgăuţanu a comunicat în cadrul aceleaşi emisiuni despre existenţa unei scheme ilicite de preluare a pachetelor de control ale băncilor comerciale, aplicată de un grup de „băieţi şmecheri”. Potrivit lui, deoarece legea nu permite tranzacţiile cu pachete de acţiuni ale băncilor mai mari de 5 la sută fără acordul Băncii Naţionale, „băieţii şmecheri” formează mai multe companii care cumpără de la bănci pachete de acţiuni mai mici de 5 la sută. Apoi urmează fuzionarea noilor acţionari.

„Prin aplicarea schemei respective au fost preluate 30 la sută din pachetul de acţiuni de la „Viktoriabank”, din care motiv BNM a blocat dreptul la vot al noilor acţionari, după ce a fost sesizată de BERD”, a mai spus Drăgăuţanu.

Guvernatorul nu a oferit numele „băieţilor şmecheri”, însă a declarat suspectă apariţia omului de afaceri, Veaceslav Platon în calitate de reprezentant juridic al Companiei „Vormax”, implicată în procurarea mai multor pachete de acţiuni de până la cinci procente de la băncile comerciale.

„Există pericolul destabilizării sistemului bancar prin aceste scheme, însă BNM dispune de pârghii legislative suficiente pentru a le bloca, având în acest sens atât susţinerea politică pe plan intern, cât şi cea a organizaţiilor financiare internaţionale”, a conchis Drăgăuţanu.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *