Actualitate

Guvernul României a aprobat Acordul de cooperare în domeniul tehnico-militar între România și Ucraina

Pe 31 martie, Guvernul României a prezentat un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la București, pe data de 5 septembrie 2020. Decizia Cabinetului condus de Florin Cîțu vine într-un context extrem de tensionat, cu Rusia concentrând forțe semnificative la frontierele Ucrainei.

De altfel, un oficial de la Kiev a recomandat țărilor NATO vecine cu Ucraina să-și sporească starea de pregătire pentru luptă, informează Umbrela-Strategică.

Guvernul României a explicat în expunerea motivelor pentru emiterea actului normativ că „dimensiunea de apărare are relevanță în contextul mai amplu al situației din regiune, având în vedere interesul României de a susține parcursul și integrarea euro-atlantică a Ucrainei, prin dezvoltarea unui parteneriat funcțional prin identificarea domeniilor de cooperare de interes pentru ambele părți”, precizează sursa citată.

Varianta inițială a înțelegerii fusese pregătită încă din 2008, însă nu a mai fost semnat, iar subiectul a fost reluat abia în 2017 de către partea ucraineană, relatează site-ul Profit.ro.

Înțelegerea prevede cooperarea între România și Ucraina în privința achiziției, furnizării, reparației sau modernizării echipamentului militar; vânzarea de licențe de producție a armament sau tehnică militară; derularea de activități comune de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnico-militar; schimb de informații și experiență în acest domeniu.

Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani și va fi în mod automat prelungit din cinci în cinci ani, dacă nici una din părți nu abrogă înțelegerea.

Sprijinul României vine în contextul în care Ucraina încalcă drepturile comunității române, iar recent a încercat să dea vina pe autoritățile române pentru masacrul de la Fântâna Albă.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele armate ale organelor constituționale ale Ucrainei, iar săptămâna aceasta, oficialii ucraineni au raportat masarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.

În acest context tensionat, Roman Mașoveț, adjunctul șefului oficiului președintelui Ucrainei, a recomandat țărilor NATO, care se învecinează cu statul ucrainean, să își sporească pregătirea pentru luptă.

„În plus, se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”, a afirmat oficialul, potrivit site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev.

Moscova a negat în mod repetat că ar fi trimis trupe și arme în sprijinul separatiștilor, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat joi că Rusia este liberă să mute trupe pe teritoriul său.

„Federaţia Rusă își mută forţele armate pe teritoriul său după cum consideră necesar.”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peșkov, fără să confirme sau să infirme informațiile privind consolidarea forțelor ruse la frontiera ucraineană, inclusiv în Crimeea, regiune anexată ilegal de Rusia în 2014.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *