Comentariu

Heroina despre care nu vom afla nimic

Vameșii de la Giurgiulești au găsit 136 de kilograme de heroină într-un camion care transporta teracotă şi se deplasa din Ucraina spre România, cu destinaţia Bulgaria. Valoarea stupefiantelor s-ar ridica la 10-20 de milioane de euro. Șoferul camionului, un bărbat de origine română cu cetățenie bulgară, a fost reținut pentru 72 de ore. De va fi găsit vinovat, acesta va decide unde îşi va ispăși pedeapsa: fie în Moldova, fie în Bulgaria.

Pariul cu heroină

După ce am aflat această notate, am pus pariu cu un prieten că adevărații traficanți ai acestor droguri nu vor fi pedepsiți. De exemplu, ar putea să se anunţe că respectivii nu pot fi găsiţi, iar în locul lor să mănânce pușcăria alții, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu heroina. Chiar şi tu, cel care citeşti aceste rânduri, ai putea ajunge în rândul lor, dacă, printr-o nenorocire, ai intra în dizgraţia poliţiei moldave. Probabil, puţin mai târziu va scăpa și șoferul basma curată, fiindcă cei care i-au încărcat camionul vor fi interesați să-i cumpere libertatea, pentru ca el să-şi ţină limba după dinţi. Fireşte, dacă ţinem cont de tradiţiile justiţiei autohtone, e posibilă şi o altă versiune: șoferul să divulge identitatea traficanţilor, însă aceștia să nu fie trași la răspundere „din lipsa componenței de infracțiune”. Indiferent dacă va fi aşa sau altfel, cele 136 kg de heroină se vor pierde din senin, cel mai degrabă… Iar peste câţiva ani, toţi responsabilii de acest dosar vor fugi de această întrebare ca de tatăl veşnicului întuneric.

Prietenul cu care am pariat are o rudă în poliție și caută întotdeauna să mă convingă că lucrurile în țara noastră sunt mult mai frumoase decât le vedem noi în realitate. Însă el trăieşte într-un fel de poveste, căci deseori îmi dau seama că nici lui nu-i vine să creadă în ceea ce spune. Pur şi simplu aşa îi place omului să vorbească…

Pe heroina din 2008 s-a pus cruce

Dar poate că eu trăiesc într-un coşmar şi văd lucrurile doar în culori negre? Nu zic nu, să zicem că e aşa! Cu toate acestea, haideţi să aruncăm cu ochiul în urmă şi la alte ştiri similare, care, în anii precedenţi, ne-au umplut presa cu titluri: „Uluitor!”, „Incredibil!” sau „Șocant!”. Mai întâi de toate ne vom aminti de o altă captură de heroină, din anul 2008, care a rămas cunoscută ca cea mai mare de acest fel din istoria RM. Atunci poliţia a găsit 200 de kilograme de droguri în niște saci cu fasole, transportați de un microbuz prin Chișinău. La început, au fost reținuți patru polițiști și doi cetățeni turci, pentru ca în cele din urmă să fie condamnat la zece ani de detenţie doar Karalar Murat Hamza, șoferul automobilului. E adevărat că, după ce au fost eliberaţi, ceilalţi învinuiți în acest dosar au declarat presei că au fost aleși drept țapi ispășitori și că într-adevăr nu poartă nicio culpă. Dacă e așa, de ce nu au fost identificați adevărații vinovați? Din incompetența poliției noastre sau din alte motive?

Au trecut câţiva ani şi atunci când presa a uitat deja de acest caz, în iunie 2014, şi Karalar a fost eliberat condiționat de către un judecător de instrucție din Rezina. Turcul a fugit din Moldova și pe dosar s-a pus cruce. Crede cineva că toți au scăpat basma curată fără să plătească mită? Eu nu cred.

Cât ține de locul aflării celor 200 kg de heroină, procurorii spuneau că acestea se află la SIS, în timp ce surse din această instituție dau de înţeles că informația respectivă este falsă. Dar dacă, totuși, heroina este depozitată la Securitate, de ce nu este distrusă? Este o întrebare la care nimeni nu are răspuns… Această apăsătoare tăcere într-o ţară unde se fură totul şi unde banul este mai presus decât Dumnezeu, trezeşte volens-nolens serioase dubii, dar şi o altă întrebare: cine din autorităţile noastre ar da foc la atâta bănet?

„Venin” fără venin…

Un alt caz asemănător a fost intens mediatizat în iunie 2014, după ce MAI a anunțat că a descoperit un caz de contrabandă a peste 9000 de fiole cu venin de viperă. Puțin mai târziu, însă, jurnaliştii de la deschide.md au demonstrat că acest dosar este cusut cu ață albă. În primul rând, mașina folosită de către contrabandiști nu a fost confiscată ca și corp delict, fapt care nu-și găseşte nicio explicație în cadrul unul dosar penal. În al doilea rând, fiolele capturate nu conțineau venin de viperă, ci receptivi pentru identificarea unor substanțe toxice, care pot fi găsite atât la Serviciul Protecție Civilă şi Situații Excepționale, cât şi în unele unități militare din ţara noastră. Și de data aceasta au fost reținute câteva persoane, care apoi au văzut libertatea. Astfel, deschide.md a constatat că acest caz este mai întâi de toate un spectacol regizat de poliție cu scopul de a-și lustrui imaginea prin titlurile bombastice din buletinele de ştiri.

Cum şi de ce sunt arestaţi nevinovaţii?

Din păcate, cele două cazuri relatate mai sus nu sunt unice. Dacă am urmări cu atenţie cum se sfârșește o mare parte a dosarelor intentate cu multe surle și trâmbițe în cadrul unor conferinţe de presă, am constata că singura noutate în aceste cazuri reprezintă exclusiv momentul reținerii unor presupuşi infractori. În consecinţă, însă, multe din monstruoasele crime, despre care suntem anunţaţi în ziare şi la TV, se încheie în instanță cu achitarea învinuiților.

Dar există și cazuri, în care unii moldoveni sunt băgaţi la răcoare doar cu scopul de a fi scurşi de bani. Se procedează astfel: omul este provocat de poliţie să săvârşească o infracţiune, după care este reţinut şi șantajat să plătească câteva mii de euro, pentru a scăpa basma curată. Astfel, bogaţii văd libertatea, iar săracii, chiar dacă nu poartă nicio vină, înfundă pușcăriile. Gravitatea acestei crime contra populaţiei constă în faptul că nimeni nu-i mai crede pe bieţii muritori, condamnați la pușcărie, că sunt nevinovaţi. Astfel ei sunt excluşi din societate pentru tot restul vieții.

Cum şi de ce rămân liberi vinovaţii?

Anume această stare de lucruri îi face pe moldoveni să-şi piardă încrederea în poliție. Iată, bunăoară, de ce toți au făcut bancuri, când poliţia a anunţat recent, cu multă mândrie, că dintr-o mașină a Băncii de Economii a căzut ca printr-o minune un sac plin cu bani, pe care nimeni n-a îndrăznit să-l deschidă. Sau atunci când cele mai înalte persoane din MAI, inclusiv ministrul Balan, s-au deplasat la o grădiniță, unde un individ încerca să se sinucidă…

Neîncrederea în oamenii cu epoleţi ne face să-i ascultăm cu multă îndoială chiar și atunci când aceştia reușesc să rețină adevăraţi infractori. Trebuie să recunoaştem că există şi cazuri în care, cu toate că poliţia îşi face meseria pe cinste, dosarele intentate cu mult tam-tam nu au nicio finalitate. Şi aceasta din simplul motiv că, într-un dosar penal, sunt implicați și procurori, și magistrați. Există procurori simpli, dar şi procurori la Curtea de Apel. De asemenea, există judecători ai primei instanţe, ai Curţii de Apel, dar şi ai Curţii Supreme de Justiție. Și dintre aceștia toți, de obicei, se găsește câte vreunul care ia, dacă i se întinde, mai ales atunci când este vorba despre dosare, în care sunt puşi în joc bani mari.

Iată de ce am pariat cu prietenul meu că traficații celor 136 de kg de heroină nu vor fi găsiți, nici condamnați. Deși, recunosc, m-aș bucura să pierd pariul…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *