Hibrizi de porumb rezistenți la secetă, creaţi în Moldova
Porumbul se cultivă pe circa 35% dintre toate suprafeţele arabile din lume. Pintilie Pârvan a comunicat că odată cu modificările climaterice este necesar de a crea noi hibrizi care să corespundă condiţiilor din ţările unde se cultivă porumbul. Deşi Republica Moldova este o ţară mică, aceasta se împarte în zone şi subzone, ceea ce înseamnă că ar trebui cultivaţi diferite soiuri de porumb în diferite zone ale ţării.
„Vrem să le arătăm producătorilor că avem deja hibrizi rezistenţi la secetă. Ştim că producătorii agricoli au două probleme. Prima este evacuarea rapidă a lichidului din seminţe, şi avem hibrizi care eliberează rapid umiditatea. Şi altă problemă este seceta, iar pentru aceasta avem hibrizi care sunt foarte rezistenţi la lipsa de umiditate”, a comunicat directorul.
Pârvan a propus modificarea structurii semănăturilor de porumb în ţară astfel încât în zonele specifice, cu umiditate redusă, să ajungă hibrizi rezistenţi la secetă, iar în zonele unde umiditatea este mai mare, să ajungă alţi hibrizi. Pârvan a propus crearea unui grup de lucru din specialişti care şi să stabilească noua structură a semănăturilor.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Ion Sula a salutat această idee de creare a grupului de lucru şi a comunicat că acesta se va convoca la Minister chiar săptămâna viitoare. Totodată, oficialul a promis susţinerea ramurii de crearea a noilor hibrizi de porumb, exprimându-şi speranţa că hibrizii din Moldova vor cuceri pieţele externe.
Referitor la recolta de porumb din acest an, ministrul Ion Sula a spus că deşi recoltarea abia a început, se aşteaptă ca recolta să fie redusă cu până la 40% faţă de anul precedent.
Sursa: IPN