Actualitate

Hour of Code: Lecții de programare de la Mark Zuckerberg sau Bill Gates pentru elevii din Moldova

 Republica Moldova este invitată să ia parte la Hour of Code (Ora de Programare) alături de peste 170 de țări din întreaga lume, implicate în cel mai mare eveniment de educaţie din istorie. Desfășurat în săptămâna 8-14 decembrie 2014, acesta are scopul de a face din programare un limbaj accesibil oricui şi de a arăta că, indiferent de vârstă sau de cunoştinţe, oricine poate învăţa bazele acesteia.

Proiectul adresează participanților o provocare: să încerce o oră de programare accesând unul dintre tutorialele online de pe ro.code.org și să participe la o introducere distractivă în tainele programării.

Disponibile în peste 30 de limbi, tutorialele de o oră pot fi accesate în cadrul unui curs ­ cu susținerea unui profesor ­ sau individual. Acestea sunt gândite în așa fel încât proiectele pot fi lucrate pe un computer, tabletă sau telefon, însă pot fi realizate chiar și fără computer sau
acces la internet. Parcurgerea acestora nu necesită experiență sau cunoștințe speciale, întrucât sunt realizate pentru a atrage în special persoanele care nu s­au gândit niciodată că ar putea învăța programare.

„Cred că Hour of Code va inspira mulți tineri să acorde o atenție mai mare domeniului IT. Este o realitate că, la ora actuală, programatorii câștigă bine și au posibilitatea de a lucra de oriunde pentru oricine. La fel de real este și că oricine poate să învețe să programeze, iar prin
acest proiect ne propunem să demonstrăm acest lucru şi în Republica Moldova. Programarea este cea mai vorbită limbă de pe glob și reprezintă o oportunitate pentru tineri”, declară Alin Chiriac, Founder & CEO ADFABER, asociația desemnată să se ocupe de organizarea,
promovarea și susținerea Hour of Code.

Daca în cadrul ediției 2013 Hour of Code, la nivel mondial au participat 15 milioane de oameni, anul acesta se urmareste participarea a 100 de milioane de elevi. In 2014 organizatorii speră ca Republica Moldova sa se alature tarilor participante, cu elevi si studenti, pentru a­i convinge să încerce o Oră de Programare până la finalul anului.

Cine susține Hour of Code?

La nivel global, nume sonore din zona de tech precum Facebook (Sheryl Sandberg), Google (Eric Schmidt), Microsoft (Bill Gates) sau Twitter (Jack Dorsey), dar și personalități mondene susțin Hour of Code.

Mai multe despre susținătorii Hour of Code:

Ela Moraru, Education and Computer Science Champ, Google România, declară: „Tinerii de astăzi vor fi consumatorii tehnologiei de mâine sau creatorii ei. Este în puterea noastră să îi susținem să aleagă ce își doresc pentru viitorul lor. Susținem Hour of Code pentru că astfel de inițiative fac diferența și oferă o șansă în plus tinerilor pasionați de inovație și dezvoltare!”

Paul Friciu, Vice President Production East Europe & South East Asia, Gameloft, susţine, alături de lideri şi trendsetteri din întreagă lume, că mai mulţi elevi ar trebui să înveţe despre computere şi programare: „Viitorul este al tehnologiei, iar tehnologia înseamnă într­-o bună măsură IT. Susţinem Hour of Code pentru că este o iniţiativă ce oferă tinerilor interesaţi şi pasionaţi posibilitatea să facă un prim pas, foarte important, spre acest viitor care le aparţine“.

Code.org, inițiator Hour of Code, este o asociație nonprofit dedicată promovării tehnologiei computerelor în școli, ca și în rândul femeilor, un segment slab reprezentat în acest domeniu de expertiză.

ADFABER.org este o organizație nonprofit ce promovează tehnologia în domenii în care aceasta poate avea cu adevărat un impact pozitiv. Educația este unul dintre cele mai importante dintre aceste domenii, alături de sănătate și mediu.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *