Culinar.md

Rețetă de post: Humus pentru orice gust

Popularitatea humusului nu derivă doar din gustul său delicios, ci şi din proprietăţile sale nutriţionale excepţionale. Ingredientele folosite la prepararea humusului sunt cele care dau acestui preparat numeroase beneficii importante pentru sănătate. Principalele ingrediente folosite în procesul de gătire a humusului sunt năutul (legumă foarte bogată în proteine şi cultivată în Orientul Mijlociu de mii de ani), sosul tahini (o pastă moale de susan, cu o aromă foarte intensă preparată din susan alb și ulei de măsline extravirgin), zeamă de lămâie, usturoi proaspăt, boia de ardei şi ulei de măsline extravirgin. Pentru a prepara humusul, toate aceste ingrediente sunt pisate bine, până la obţinerea unei paste omogene tartinabile, asezonată cu condimente după gust.

Beneficiile nutriţionale ale humusului

Humusul este o sursă foarte bogată în acizi graşi Omega 3, care sunt stimulenți ai intelectului şi au un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular. De asemenea, acest preparat este bogat în fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic, şi aminoacizi, precum triptofan, fenilalanină şi tirozină, care îmbunătăţesc calitatea somnului şi dau o bună stare de spirit. Humusul conţine nutrienţi, care pot contribui la un stil de viaţă sănătos.

Beneficiile nutriţionale ale humusului sunt date de fiecare dintre ingredientele folosite la prepararea acestuia:
Năutul este foarte benefic pentru sănătate, deoarece nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, fiind în schimb o bogată sursă de proteine, ceea ce-l face să fie foarte apreciat de persoanele care adoptă o dietă vegetariană. De asemenea, năutul are un efect preventiv în cazul acumulării de colesterol şi reglează nivelul glicemiei în sânge.

Tahini este o pastă de susan, bogată în grăsimi şi calorii, însă grăsimile conţinute sunt în mare parte nesaturate, iar tahini este folosit cu moderaţie la prepararea humusului, ceea ce nu constituie un motiv de îngrijorare pentru sănătate. Asemenea năutului, pasta de susan este bogată în proteine şi constituie o sursă foarte bună de calciu.

Uleiul de măsline extravirgin, un alt ingredient care intră în componența humusului şi care are mari beneficii asupra sănătăţii, în special datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi sărac în grăsimi saturate. Acest ulei poate ajuta astfel la reglarea colesterolului şi la protecţia inimii împotriva diverselor afecțiuni.

Usturoiul şi zeama de lămâie sunt două ingrediente bogate în antioxidanţi, care inhibă acţiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor organismului. Atât usturoiul, cât şi zeama de lămâie, contribuie la întărirea sistemului imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor şi a virusurilor.

REŢETA HUMUS

Ingrediente:
– 250 grame humus uscat
– 2 căţei de usturoi
– 2 linguriţe tahini
– zeamă de la o lămâie după gust
– ulei de măsline extravirgin
– sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat după gust
– boia de ardei dulce pentru decor

Mod de preparare:
Pentru a profita de beneficiile năutului, trebuie folosit cel uscat, deshidratat, fiind evitat cel conservat. Năutul conservat, fiind pre-procesat are o valoare nutritivă scăzută, datorită ingredientelor folosite la conservare, care distrug proprietăţile acestuia.

Se pune năutul la înmuiat în apă caldă peste noapte. A doua zi se schimbă apa, se clătesc bine boabele de năut şi se pun la fiert, la foc moderat, în apă cu sare, pentru circa 1 oră şi jumătate – 2 ore, oala fiind acoperită cu capac. Se verifică din când în când, pentru că boabele de năut nu trebuie să fie suprafierte. Se iau de pe foc când sunt încă întregi şi nu au o consistență foarte moale, sfărâmicioasă.

Se pune năutul într-o strecurătoare mare, se spală bine sub jet de apă rece, apoi se transferă într-o oală cu apă rece. Apa rece ajută la desprinderea cojilor. După ce se răceşte complet, se curăță cojile prin frecare între palme, se adună de la suprafaţa apei, apoi se scurge bine de apă şi se pun boabele într-un bol suficient de încăpător.

Cu ajutorul unui blender se mărunţesc boabele de năut, până la obţinerea unei paste cu o consistență foarte fină. Se adaugă 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, apoi tahini (pastă de susan), câte puţin, se amestecă şi se gustă de fiecare dată, deoarece are o aromă şi un gust specific foarte pregnant. Se pune usturoiul foarte fin pisat, zeamă de lămâie, sare de mare şi piper negru măcinat după gust şi se amestecă bine compoziţia pentru omogenizare. Dacă este prea tare, se poate adăuga puţină apă.

Se nivelează compoziţia astfel încât să se obţină la suprafaţă un şanţ în forma unui cerc, în care se pune puţin ulei de măsline extravirgin, iar deasupra se presară boia de ardei dulce.

Se poate consuma ca atare, cu lipii crocante sau cu salată. Este perfect să nu fie consumat ca garnitură la un preparat cu carne, fiind nesănătoasă asocierea a două ingrediente proteice.

Se prăjesc ușor semințele de susan până capătă o culoare aurie (circa 4-5 minute în cuptorul încins la 180 grade). Trebuie de avut grijă să nu se maronească semințele, pentru a evita obținerea unui gust amar.

Se strivesc în blender, până se obține un praf foarte fin, apoi se adaugă o lingură de ulei de măsline extravirgin.

Opțional se poate adăuga sare după gust. Poftă bună!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *