Iată cu cine I. Dodon vrea să facă ordine în Chişinău!
Opt milioane USD. Comerţ cu mame-surogat, deces bizar, acte false…
Oleg Voronin
Acum un an, CCCEC a început un dosar penal pe faptul spălării de bani şi evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari, comise de către fiul lui Vladimir Voronin. Procuratura s-a autosesizat la două materiale despre aceasta, publicate în TIMPUL, pornind ancheta pe motivul disensiunilor dintre datele din declaraţiile pe venit ale lui Oleg şi cheltuielile efectuate. Amintim că Voronin jr. a cheltuit opt milioane de dolari în 16 luni din 2008-2009. Deşi spălarea de bani în proporţii deosebit de mari este pedepsită cu detenţie de la cinci la zece ani, iar pentru evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari – cu închisoare de până la trei ani, Oleg a ieşit curat ca lacrima. Fiscul i-a verificat veniturile, l-a amendat, el nu a plătit nimic, iar apoi aceeaşi instituţie a spus că nu mai are pretenţii faţă de el. Nici CCCEC nu a mai amintit despre dosarul cu pricina. Numele lui Oleg a figurat şi într-o investigaţie jurnalistică despre implicarea firmei „Biotex”, care se presupune că e dirijată de el, în comerţul cu ovule şi mame surogat. Aceeaşi sau o altă firmă cu un nume similar, „Biotex-com”, a fost condusă timp de doi ani din mormânt de către fostul bodyguard al lui Oleg, Ghenadie Scripcaru – ucis în circumstanţe suspecte în martie 2008. Înainte de a muri acesta, în numele firmei au fost semnate un şir de acte dubioase cu numele lui Scripcaru, iscăliturile fiind făcute cel mai probabil de altă mână. Printre acestea se numără contractul de arendă a pădurilor Ţiganca şi Rotunda, dar şi documentul prin care Scripcaru îşi cedează firma chiar cu patru zile înainte de a fi ucis. Procuratura Generală a dispus începerea unei urmăriri penale şi pe acest caz, dar până în prezent nu cunoaştem niciun rezultat. În 2011, Oleg Voronin a devenit membru al PCRM.
A furat din buzunarul statului împreună cu Dodon
Oxana Domenti
Deputata comunistă Oxana Domenti, fostă consilieră a lui Voronin, a participat alături de Igor Dodon la secătuirea bugetului de stat cu cel puţin 3,5 mln. lei prin intermediul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS). Deşi n-a prestat nicio zi activitate ştiinţifică aici, Domenti, ca şi Dodon, au ridicat salarii de 6000-7000 lei lunar, plus suplimente consistente. Când CCCEC a scos la iveală schemele de spălare de bani, Dodon a restituit Institutului 72 mii lei. Şi Domenti a întors statului 73 mii lei. Oricum, în total au fost restituiţi doar 345 mii lei din cele peste trei milioane sustrase de la stat. În cele din urmă, judecată i-a pus doar o amendă de 2000 lei ex-directoarei IEFS, Valentina Fetiniuc.
200 de mii de lei, bani publici, sustraşi cu soţul şi fiul
Viorica Cărare
În 2006, când Dodon a devenit ministru al Economiei şi a fost fondat IEFS, el şi Domenti au promovat-o în fruntea Institutului pe Viorica Cărare, actuala şefă a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei. În februarie 2007, ea a fost transferată la Agenţie, fiind înlocuită la IEFS cu Valentina Fetiniuc. Însă, conform actului de revizie al CCCEC, Institutul a rămas sub conducerea Vioricăi Cărare. Odată cu pornirea urmăririi penale pe acest caz, şi ea a întors statului 70 mii lei, soţul său – 121 mii, iar fiul său – 8.890 lei. Mai mult, CCCEC a constatat că şi achiziţiile efectuate de IEFS au fost fictive, fiind câştigate de firmele lui Cărare şi a soţului său, astfel fiind spălate sume de bani uriaşe.
Şi-a sprijinit mama să sustragă peste un milion de lei
Grigore Petrenko
Maria Petrenko, mama deputatului comunist, a adus prejudicii enorme statului şi propriilor angajaţi, aflându-se în funcţia de director al Liceului „Petrenko” din Chişinău. Instituţia a lucrat ani buni fără licenţă, profesorilor nu li se plăteau impozitele din salarii, iar banii pentru contractele de studii erau luaţi de către directoare în numerar. Maria Petrenko nu a plătit Primăriei Chişinău taxele pentru chiria clădirii, în sumă de circa 800 mii lei, şi nici cele pentru serviciile comunale. Trei profesori au câştigat în instanţă pagube morale de 30 mii lei, însă Petrenko nu le-a dat niciun sfanţ. La fel cum nu şi-a achitat restanţele salariale de circa 70 de mii de lei. După ce toate astea au fost constatate de CCCEC şi procurorii au intentat un dosar penal, mama lui Petrenko a fugit din ţară. Ciudat, însă dosarul a fost suspendat, fără ca femeia să fie anunţată în căutare. Când este întrebat despre acţiunile mamei sale, Grigore Petrenko califica drept bârfe şi plângerile deznădăjduite ale profesorilor…
Şi ea ne-a furat patru milioane
Lenuţa Burghilă
Din cele 9,8 mln. lei, bani publici, alocaţi pentru „Caravela Culturii”, animatoarea proiectului, Lenuţa Burghilă, a prejudiciat bugetul de stat cu patru milioane de lei, se arată într-un raport al Curţii de Conturi (CC). Devotată comuniştilor, interpreta folosea banii statului după cum dorea, fără să fie sancţionată. Dimpotrivă, în 2009, Voronin i-a oferit titlul de Artist al Poporului. Foşti auditori de la CC afirmă că Burghilă se purta foarte obraznic cu ei şi refuza să fie controlată. Acum câteva luni, Curtea a transmis raportul despre „Caravela Culturii” Procuraturii Generale, care promite că, până la finele lui iunie, vom afla dacă va porni un dosar penal pe acest caz.
Ne-a secătuit ţara de 22 de milioane
Anatolie Popuşoi
Fostul director „Moldsilva” este acuzat că a prejudiciat statul cu circa 22 mln. lei. În parlamentul trecut, era deputat comunist, când Procuratura a încercat să-i retragă imunitatea. Apoi Voronin nu l-a mai inclus ca şi candidat la deputăţie. Procuratura Anticorupţie îl cercetează pentru cedarea ilegală, fără licitaţie, a pădurii Ţiganca către firma lui Voronin, „Biotex-com”. Popuşoi era bănuit şi de neglijenţă în serviciu, pentru că a permis efectuarea construcţiilor în aceste păduri, pentru că a îngrădit aici accesul populaţiei, dar şi pentru implicarea ilicită în activitatea întreprinderilor silvice, pe care le-ar fi obligat să sponsorizeze persoane fizice şi juridice. De regulă, aceasta se întâmpla în preajma alegerilor, finanţările fiind utilizate în folosul PCRM. În cele din urmă, instanţa i-a retras calitatea de bănuit, deşi urmărirea penală mai continuă.
A jefuit statul de 31 de milioane şi a ajuns deputat
Miron Gagauz
Deputatul comunist Miron Gagauz a condus timp de un deceniu ÎS „Calea Ferată a Moldovei”. Despre debandada şi corupţia ce domneau la întreprindere în acei ani presa a scris de multiple ori. În 2010, Procuratura Generală a iniţiat un dosar penal împotriva lui Gagauz, suspectându-l de neglijenţă în serviciu. S-a constatat că, în anii 2005-2008, Gagauz a prejudiciat statul cu 31 mln. lei. Spre deosebire de Popuşoi, Voronin i-a întins mâna lui Gagauz şi l-a făcut deputat, ceea ce-i asigură imunitate parlamentară. Procurorii spun că dosarul a fost clasat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!