Economie

Ieftiniri COSMETICE la carburanți. Leancă cere ANRE să intervină

”Vreau să întrebați responsabilii de la ANRE dacă consideră că aceste ieftiniri cosmetice reflectă aderăratele ieftiniri de pe piața mondială. Aceste reduceri ar trebuit să fie mult mai mari și trebuie să revenim la cadrul legal”, a declarat Iurie Leancă, în cadrul ședinței Guvernului.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a menționat că nu vrea să comenteze nicicum declarația prim-ministrului, dar totodată a spus că la acel moment importatorii de carburanți au redus prețurile în mărimea posibilităților. “ANRE nu poate să impună micșorarea prețurilor. Nu știu dacă mai urmează și alte ieftiniri, noi nu am fost informați”, a afirmat Sergiu Ciobanu.

Reamintim că, în data de 21 octombrie, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Guvernului și petroliștii. La finalul ședinței, s-a ajuns la un acord potrivit căruia petroliștii vor reduce cu până la 50 de bani prețul la carburanți, pentru aceasta fiindu-le acordate cinci zile. Ulterior, mai multe companii petroliere au micșorat nesemnificativ prețurile la combustibil.

Prețul barilului de petrol a scăzut astăzi, 14 noiembrie, sub 79 de dolari americani, anunță Bloomberg. O creştere substanţială a producţiei de petrol, în special în Statele Unite a cauzat o scădere cu 20% a preţului "aurului negru" în decursul a câteva săptămâni, arată două companii care analizează pieţele energetice, care au făcut şi estimări legate de evoluţia pe termen mediu şi scurt.

Goldman Sachs a prognozat că un baril de petrol WTI (West Texas Intermediate, de referinţă pentru piaţă din SUA) va costă, în medie, 75 de dolari în primul trimestru din 2015. Cifra este cu 15 dolari mai mică decât cea avansată anterior, de 90 de dolari pe baril, arată Tyler Morning Telegraph.

Similar, prognoza pentru petrolul Brent, de referinţă pentru Europa, a fost de 85 de dolari pe baril, în scădere tot cu 15 dolari faţă de estimarea precedentă, de 100 de dolari pe baril.

"În revizuirile pe care le-am făcut am indicat faptul că ne aşteptăm că în al doilea trimestru din 2015, când producţia va creşte la cel mai mare nivel din ultimii ani, petrolul Brent va ajunge la 80 de dolari pe baril, iar cel WTI va fi de 70 de dolari pe baril", au transmis cei de la Goldman Sachs în raportul lor. Ambele rapoarte citate arată că ţările producătoare de petrol care fac parte din OPEC, în special Arabia Saudită, vor juca un rol important în acest sens.

Morgan Stanley presupune că, dacă livrările se vor face după modul în care sunt programate, atunci statele OPEC vor fi nevoite să îşi reducă cota de 500.000 de barili de petrol pe zi în 2015 şi 2016 pentru a stabiliza piaţă. Pe de altă parte, Goldman Sachs susţine că ţările OPEC nu mai influenţează atât de mult preţul petrolului, în condiţiile în care producţia este în creştere în Statele Unite, care vor fi nevoite să o încetinească, pentru a menţine un echilibru între cerere şi oferta.

sursa: realitatea.md/timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *