Opinii și Editoriale

Igor Munteanu: Alegerile anticipate in toamna ar avantaja partidele de opozitie

Alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de opozitie, in cazul in care ar fi organizate in toamna, pentru ca efectele crizei ar avea un efect de bumerang asupra Partidului Comunistilor, a declarat pentru NewsIn Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul” .Analistul spune ca alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de opozitie.

„Daca alegerile ar fi fost in doua saptamani, probabil ca Partidul Comunistilor ar fi fost cel favorizat. Daca alegerile anticipate presupun organizarea lor in toamna (in lunile septembrie-octombrie), Partidul Comunistilor nu va fi favorizat sub nicio forma, pentru ca ar trebui sa se schimbe arhitectura institutiilor care protejeaza cetatenii. Pentru acest lucru este nevoie de schimbarea arhitecturii spatiului public – a valorii presei, justitiei, statutului opozitiei – si de monitorizare intensa, la sange, din partea UE. In plus, efectele crizei vor afecta greutatea afirmatiilor anterioare ale Partidului Comunistilor de asigurare a stabilitatii si prosperitatii pentru cetateni si a faptului ca R. Moldova este ferita de efectele crizei globale. Din tot ce au spus a ramas fum si scrum”, remarca Igor Munteanu.
 

Expertul mentioneaza ca in campania electorala toti expertii erau siguri ca va castiga Opozitia, ca sa se constate ulterior ca Partidul Comunistilor a luat de fapt foarte multe mandate. Si cand toata lumea era convinsa ca se va repeta un al treilea ciclu politic al comunistilor, „a plesnit bula" si s-a stabilit ca sistemul politic moldovenesc nu produce legitimitate. „Acesta este un aspect important – pentru ca asa cum anumite sisteme colective produc securitate, la fel sistemele care nu se bazeaza pe consens si dialog politic produc insecuritate si ilegitimitate", explica Munteanu.

Comentand reapropierea evidenta a autoritatilor comuniste de la Chisinau de Rusia, Igor Munteanu a spus ca Moscova ar fi putut sa spere ca va mentine R. Moldova definitiv in sfera sa de influenta, daca nu ar exista Ucraina si, mai ales, daca cetatenii moldoveni nu si-ar dori foarte mult Uniunea Europeana.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *