Economie

În 2015 ne așteaptă scumpiri și „surprize”. R. Moldova intră în recesiune economică

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a afirmat, pentru TIMPUL, că ia în calcul şi scenariul pesimist, în care ne vom confrunta cu o inflație de 12% sau chiar cu stagflație, adică o creștere a prețurilor pe fundal de recesiune economică. El a estimat că majoritatea produselor importate se vor scumpi. Pe de altă parte, e posibilă o reducere a prețurilor la imobile și la automobile.

„Guvernul nu simte ce are de făcut”

În opinia sa, Republica Moldova nu va putea ocoli această perspectivă sumbră. Politicile monetare vor avea efect pe termen scurt, în timp ce efectele recesiunii vor fi dominante, a spus el.

„Ne-ar putea ajuta împrumuturile imediate și reformele structurale, dar este puțin probabil că acestea vor fi efectuate”, a punctat Roman Chircă.

„Se creează impresia că Guvernul nu simte ce trebuie de făcut”, a spus el.

Totuși, Roman Chircă este de părere că există toate premisele pentru ca actualul executiv să se mențină la putere. „Oficial, Guvernul este rezultatul a două partide, la care se adaugă un partid neoficial. Nici unul dintre acestea, în nicio condiție, nu va accepta alegeri anticipate. Astfel, remanieri în guvern sunt posibile, dar colapsul actualei formule de guvernare este foarte puțin probabil”, a explicat el.

Volumul producției agricole va scădea

Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Viorel Chivriga, preconizează că sectorul agricol ne rezervă „surprize” neplăcute în 2015: volumul producției agricole va scădea cu aproximativ 14%, iar prețurile vor crește. În opinia sa, preţurile interne ar putea fi temperate prin importuri, întrucât astfel vor pătrunde pe piaţă producători competitivi.

„Anul acesta vom avea destule probleme. Importurile s-au redus în primele două luni ale anului cu peste 20%. Dacă această tendință se va menține și în perioada următoare, atunci va fi mai complicat”, a spus expertul IDIS „Viitorul”.

Vom plăti mai mult pentru produsele chinezești

Referitor la produsele industriale, preţul acestora va varia în funcţie de ţara de origine. „La importurile din UE sau din CSI avem avantajul scutirii de taxe vamale. Dar dacă vorbim de importurile din China ori SUA, situația va evalua în funcție de piața valutară, și anume de cursul leului față de euro și dolar”, a explicat Viorel Chivriga

Energia se scumpește

Deși compania rusă „Gazprom” a acordat reduceri semnificative la prețul gazului furnizat în Europa de Vest, experții anticipează că, în Republica Moldova, prețurile finale la gazele naturale pentru consumatori vor crește, în vară, cu peste 45%. O scumpire similară se așteaptă și la energia electrică. Chiar dacă decizia de majorare a tarifelor va fi amânată, scumpirile vor lovi mai târziu. Dacă majorarea tarifelor – fie și în mai multe tranșe – va fi amânată, furnizorii din sector riscă să ajungă în situația de a nu-și putea onora obligațiile financiare. Acest lucru s-ar putea solda cu limitarea volumului livrărilor și deconectări ale consumatorilor.

„Principalul factor care va forța majorarea prețurilor este deprecierea monedei naționale (la calculul tarifului în vigoare a fost utilizat cursul de 11.90 lei moldovenești pentru un dolar SUA)”, se arată într-o analiză a IDIS „Viitorul”.

Chivriga este de părere că situația ar putea fi ameliorată, dacă ministerele de resort – cel al Economiei, al Finanțelor – și-ar da străduința.

„Prețul gazelor naturale pe piața internațională s-a diminuat, dar nu și pentru consumatorii moldoveni, pentru că noi avem probleme cu sistemul de distribuție. Sunt întreprinderi-căpușă care își iau partea lor. Aceste probleme nu vor fi soluționate într-o lună sau două, dar actualul guvern sau cele următoare ar trebui să se ocupe de ele”, a semnalat expertul.

De asemenea, în contextul alegerilor locale din iunie 2015, decidenții politici au blocat până în toamnă inițiativele de revizuire a tarifelor la căldură. Totuși, începând cu a doua jumătate a anului (sezonul de încălzire 2015-2016), tarifele la energia termică ar trebui să crească cu minimum 33%, afirmă experții.

Bugetul omului simplu

Potrivit Biroului Național de Statistică, din 100 de lei, cetățenii au cheltuit în medie, anul trecut, 37 de lei pentru alimente, 37 lei pentru produsele nealimentare şi 26 lei pentru servicii.

„Anul acesta vom fi martorii unei inflații cu două cifre, veniturile vor stagna. Oamenii vor fi nevoiți să-și restrângă drastic coșul de consum, întrucât puterea de cumpărare a cetățeanului va scădea”, spun specialiștii.

Datele furnizate de Biroul Naţional de Statistică pentru martie relevă majorări de la o lună la alta. Față de februarie, prețurile fructelor proaspete au crescut în martie cu 6,8%, iar legumele s-au scumpit cu 4,4%. Într-un an de zile, fructele au devenit cu 36,7% mai scumpe, legumele cu 20,9%, iar lactatele – cu 4%. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle.

În martie 2015, față de luna precedentă, oamenii au fost nevoiți să scoată din buzunar mai mult pentru serviciile poştale internaţionale (54,8%), dar și pentru serviciile stomatologice – cu 2,5%, pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 1,6%. În schimb, s-au ieftinit cu 5,6% biletele de avion. De asemenea, au scăzut preţurile la electrocasnice (în special: maşini de cusut – cu 8,5%, maşini de spălat – cu 5,7%, frigidere şi congelatoare – cu 5,3%, calculatoare, televizoare – cu câte 4,5%, aparate de aer condiţionat, încălzitoare, aspiratoare – cu câte 3,2%), ţigări – cu 1,9%.

Intrăm în recesiune

După o creștere economică de 4,6% în 2014, ne așteaptă, conform prognozei Fondului Monetar Internațional, o contractare a economiei cu 1% în 2015. Dar experții IDIS „Viitorul” sunt convinși că FMI va fi nevoit să-și revizuiască treptat previziunea în scădere. Și asta pentru că în 2015 Republica Moldova va resimți din plin consecințele crizei regionale, ale deficienței de valută.

„Prognozăm o reducere a PIB-ului cu 4%. Dar noi considerăm că și această estimare este una optimistă”, a declarat Viorel Chivriga pentru TIMPUL.

Operațiunile dubioase și situația precară a unor bănci sunt de natură să agraveze efectul crizei din regiune. Din acest motiv, spun experții, resursele administrative și financiare limitate ale țării vor trebui să fie divizate pentru soluționarea a două probleme în loc de una: combaterea efectelor negative ale crizei importate din Rusia și, respectiv, redresarea sectorului financiar-bancar.

Experții mai afirmă că tendința de devalorizare a leului se va menține pe parcursul anului 2015. Cum se anticipează o creștere a tarifelor la energia electrică, la gaze naturale și energie termică, rata inflației ar putea atinge, la sfârșitul anului, la 19,5%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *