Sănătate

În cazul unui cutremur puternic, R Moldova ar rămâne practic fără spitale

Necesitatea unui raport de evaluare a apărut în urma calamităţilor naturale care au lovit mai multe ţări în ultimul timp. În cadrul realizării proiectului „Evaluarea siguranţei spitalelor din R. Moldova” au fost evaluate 66 de spitale: 17 republicane, 10 municipale, 34 raionale şi 5 instituţii medicale departamentale.

Spitalele care au intrat în grupul „A” de siguranţă vor fi funcţionale după o calamitate naturală şi nu vor pune în pericol viaţa pacienţilor sau a personalului medical.
Instituţiile care au intrat în categoria „B” de siguranţă ar putea să nu reziste unui eventual cutremur şi ar pune viaţa oamenilor în pericol. În categoria „C” au intrat spitalele care nu vor mai fi funcţionale după un dezastru natural. Acestea necesită măsuri urgente de reparare.

În urma evaluării s-au constatat că toate spitalele departamentale evaluate au fost clasate în grupul „A” de siguranţă. Din cele 61 de spitale publice evaluate 15 spitale sau 24,6% din total, au fost clasate în grupul „A” de siguranţă, fapt ce vorbeşte despre un grad relativ înalt de rezistenţă la impactul eventualelor dezastre, precum şi despre capacitatea acestora de a funcţiona sigur în condiţii dificile cauzate de situaţii excepţionale.

Circa 62% de spitale (7 republicane, 6 municipale şi 28 raionale) din total, au fost clasate în grupul „B” de siguranţă, fapt ce vorbeşte că acestea au un grad mediu de rezistenţă la impactul eventualelor dezastre, precum şi unele carenţe în asigurarea funcţionării stabile a spitalului în situaţii excepţionale. Iar 5 spitale (4 republicane şi unul raional), sau 8,2% din total, au fost clasate în grupul C de siguranţă, la care conform metodologiei se atribuie spitalele, care nu asigură rezistenţa la impact şi funcţionarea sigură în situa¬ţii excepţionale şi care necesită măsuri urgente de ameliorare a situaţiei.

În grupul „C” de siguranţă au intrat spitale precum Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie, Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Em. Coţaga”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „T. Ciorbă” şi Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.

Printre cele mai sigure spitale în cazul unei calamităţi naturale s-au dovedit a fi Spitalul de Ftiziopneumologie Vorniceni, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”, Institutul de Cardiologie.

Conform situaţiei de la 1 ianuarie 2010, sistemul spitalicesc din ţară cuprinde 62 de spitale publice: 34 de spitale raionale, ai căror fondatori sunt consiliile raionale respective; 10 spitale municipale, ai căror fondatori sunt consiliile municipale respective; 18 spitale de nivel republican, al căror fondator este Ministerul Sănătăţii; 10 spitale departamentale, aflate în subordinea altor ministere şi autorităţi publice centrale şi 10 spitale private.

Evaluarea a fost efectuată în cadrul Acordului Bianual de Colaborare 2010-2011, semnat între Biroul Regional pentru Europa al OMS şi Ministerul Sănătăţii al R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *