Actualitate

În loc să-i prindă pe Șor și Plahotniuc, socialiștii lui Dodon s-au apucat să vâneze… fasciști

Constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani în R. Moldova.

Inițiativa aparține mai multor deputați socialiști și a fost aprobată la Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități, urmând a fi dezbătută în plenul Parlamentului.

Potrivit proiectului, persoanele găsite vinovate vor fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani. De asemenea, persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei şi cu lichidarea persoanei juridice.

În același timp, pentru negarea sau contestarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia pedeapsa va fi de până la 5 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Socialiștii mai propun ca răspândirea și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea cultului persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea infracţiunilor contra păcii şi securităţii omenirii sau pentru crime de război şi crime contra umanităţii să fie sancționată cu amenzi de până la 50 000 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani. În toate cazurile se va aplica și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Menționăm că, deși Uniunea Europeană a egalat crimele regimului nazist cu cele ale regimului sovietic și a îndemnat toate statele să comemoreze data de 23 august ca Ziua Europeană în Memoria Victimelor Regimurilor Totalitare, autorii acestui proiect de lege au ignorat simbolurile sovietice, regim de pe urma căruia au avut de suferit și sute de mii de basarabeni după cel de-al Doilea Război Mondial.

ziarulnational.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *