Actualitate

În Moldova, mai mult de jumătate din populație consumă apă de calitate inferioară

Declarația aparține prim-ministrului Vlad Filat și a fost făcută în cadrul Conferinței internaționale „Provocările din sectorul apă și canalizare în RM”, care a avut loc, ieri, 6 noiembrie, la Chișinău.

La rândul său, Kaido Sirel, șeful Secției Proiecte din cadrul Delegației Uniunii Europene în RM, a precizat că investițiile în sectorul de apă și canalizare sunt condiții cruciale pentru accelerarea dezvoltării economice a țării.

„Investițiile aduc beneficii importante în ceea ce privește calitatea stării de sănătate, oportunitățile de angajare și de afaceri rezultate dintr-un acces mai bun la apă și sanitație. 50 mln. euro au fost alocate prin suport bugetar pentru continuarea investițiilor în sectorul de apă al țării în cadrul Parteneriatului European de Vecinătate”, a declarat Kaido Sirel.

Potrivit lui Vlad Filat, deși în doar doi ani au fost construite peste 1000 km de apeducte noi, în Moldova mai mult de jumătate din populație consumă apă de calitate inferioară.
Totodată, Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului, a făcut o prezentare amplă a situației în domeniul aprovizionării cu apă potabilă și canalizare în R. Moldova, menționând că 45% din populația țării nu au acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65% – la sisteme de canalizare.
Totuși, oficialii se arată convinși că, prin eforturi comune și bine coordonate, se va reuşi îmbunătățirea situației în acest domeniu.

Prim-ministrul Vlad Filat a remarcat că subiectul abordat la Conferința internațională de ieri este unul strategic pentru țara noastră, iar cea mai mare provocare este ca fiecare să aibă un angajament personal față de accesul la apă, față de responsabilitatea cum foloseşte apa și față de modul în care proiectează un apeduct. „Pornind de la angajamentul personal al fiecărui cetățean, lider, șef de instituție, primar vom avea cetățeni care au acces la apă de calitate. Astfel, vom avea o țară modernă”, a menționat premierul.

Experții europeni au remarcat însă că R. Moldova se confruntă cu dificultăți în ceea ce priveşte capacitatea de absorbție a fondurilor europene alocate pentru extinderea sistemului centralizat de apă și canalizare. Ulterior, experții urmează să evalueze această capacitate pentru anul 2012 și, în funcție de aceasta, vor decide dacă vor continua finanțările în acest domeniu.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Mediului al RM, Delegația Uniunii Europene în R. Moldova, Biroul Elvețian de Cooperare, în cadrul căruia au participat reprezentanți ai Guvernului, deputați, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și peste 200 de invitați din țară și străinătate și specialiști în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *