Actualitate

În Moldova va fi implementat un sistem de recunoaștere facială

Anunțul despre organizarea licitației de tip deschis în acest sens este publicat pe pagina oficială a întreprinderii, astfel toate companiile interesate își pot depune ofertele. 

Implementarea, dezvoltarea şi utilizarea integrală a Sistemului de recunoaştere facială (Sistemul FRS) în cadrul Registrului de Stat al Populaţiei este condiționată de Acordul de Finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind suportul în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, semnat la 12 iunie 2014, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 526 din 3 iulie 2014.

Obiectivul Sistemului FRS constă în asigurarea unui management al datelor biometrice deţinute în resursele informaţionale de stat şi departamentale din Republica Moldova, cu scopul de a extinde posibilităţile de identificare a persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova sau care traversează frontierele acesteia.

Implementarea Sistemului de recunoaştere facială va asigura:

-consolidarea securităţii informaționale;
-îmbunătăţirea procesării securizate a documentelor de identitate din Sistemului naţional de paşapoarte (SNP) al Republicii Moldova, excluderea cazurilor de utilizare a acestora în scopuri ilicite;
-creşterea nivelului de protecţie a datelor cu caracter personal împotriva utilizării neautorizate;
-asistării tehnologice de exercitare a activității, legate de menţinerea securităţii naţionale şi a respectării drepturilor omului.

Studiul de fezabilitate privind implementarea/dezvoltarea software de recunoaştere facială (FRS) în cadrul Registrului de Stat al Populaţiei, elaborat de experţii internaţionali, a identificat cel puţin 13 instituţii care pot beneficia în perspectivă de implementarea FRS, precum: Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul Poliţiei de Frontieră (DPF), Biroul Migraţie şi Azil, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciul Vamal, Comisia Electorală Centrală, Biroul Naţional de Statistică, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, ar beneficiari principali ai acestui sistem sunt cetăţenii, care vor primi integral servicii complete şi moderne, în care pot avea încredere.

De menţionat, că inițial, pe lângă ÎS „CRIS „Registru”, fiind responsabilă de documentarea populaţiei cu acte de identitate, și Departamentul Poliţiei de Frontieră va beneficia de implementarea sistemului FRS în cadrul controlului trecerii frontierei de stat.

sursa: realitatea.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *