Actualitate

În numai 3 luni patru milioane de lei au fost fraudate de pe cardurile bancare

În prezent, în Republica Moldova sunt puse în circulaţie peste 2 milioane carduri bancare, cu peste 20% mai mult decât în primul semestru al anului 2020. În primele trei luni ale acestui an, deţinătorii de carduri din Moldova au efectuat tranzacţii fără numerar în valoare de 13,7 miliarde lei, scrie Bizlaw.md.

În această perioadă, rezidenţii au preferat să facă mai multe achitări on-line. Potrivit autorităţilor, reducerea numerarului în circulaţie este o prioritate pentru a reduce cota economiei tenebre. Totuşi, plata fără numerar are şi mai multe riscuri, pe care autorităţile dar şi băncile depun eforturi pentru a le combate. Astfel, în primul trimestru al anului 2021, valoarea fraudei cu utilizarea cardurilor bancare a constituit patru milioane lei. Dintre care, 45 la sută s-au realizat fără prezenţa cardului. Adică, infractorii au obţinut la distanţă datele cardului. La nivel global, pierderile anuale de la acest tip de infracţiuni depăşeşte patru miliarde de dolari.

Potrivit datelor Direcţiei investigaţii infracţiuni informatice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, pe durata anului 2020, au fost documentate şi trimise în judecată 16 cazuri de astfel de fraude cu cardul bancar, iar cifra totală de dosare penale iniţiate e de peste 500.

De asemenea, autorităţile afirmă că având în vedere popularizarea comerţului electronic, sistemele de plăţi, băncile şi organele de forţă întreprind măsuri din ce în ce mai complexe, care ar spori siguranţa plăţilor fără numerar. Printre acestea este şi întărirea măsurilor care ar asigura confidenţialitatea datelor aferente cardurilor bancare deţinute şi utilizării în siguranţă a acestora.

O altă măsură este consolidarea capacităţii de prevenire a fraudelor efectuate prin intermediul cardurilor de plată, dar şi ajustarea limitelor calitative şi cantitative stabilite pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul cardurilor de plată, sporirea complexităţii procesului de înregistrare a utilizatorilor în cadrul aplicaţiilor mobile şi monitorizarea mai desfăşurată a parametrilor tehnici de accesare sau utilizare a conturilor de plăţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *