Actualitate

În primele 10 luni ale anului România a exportat mărfuri în valoare de 58 de miliarde de euro

Exporturile pe primele 10 luni ale anului au fost de puțin peste 58 miliarde euro (au crescut cu 1,7% față de primele 10 luni din anul trecut) iar importurile au fost de circa 72 miliarde euro (creștere de aproape 5%), arată datele furnizate marți de Institutul Național de Statistică. Deficitul comercial a urcat astfel cu peste două miliarde de euro, ajungând la 14 miliarde euro.

”În scenariul macroeconomic central previzionăm decelerarea dinamicii anuale a exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019 (de la 5.4%, respectiv 9.1% în 2018), evoluție determinată de finalul ciclului economic post-criză în plan european și deteriorarea competitivității internaționale a economiei interne.

Pentru intervalul 2020-2021 previzionăm creșterea exporturilor și importurilor totale cu ritmuri medii anuale de 4.8%, respectiv 6.7%, într-o evoluție influențată de perspectivele de depreciere a cursului real efectiv al RON și de rebalansare a politicii economice interne.”, se arată într-un raport al unei bănci comerciale, transmis investitorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *