În timp ce noi stăm cu orele la vama R. Moldova – România, Ucraina şi Polonia au decis să aibă control vamal comun pentru a uşura circulaţia
Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie control vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună, cu scopul de a facilita circulaţia persoanelor şi a creşte potenţialul de export al Ucrainei, relatează Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său polonez Andrzej Duda au promovat cooperarea sporită dintre ţări în timpul unei întâlniri la Kiev duminică, Duda oferind sprijinul Varşoviei vecinului său aflat în stare de conflict.
”Graniţa dintre Polonia şi Ucraina ar trebui să unească, nu să divizeze”, a declarat preşedintele polonez Duda în faţa parlamentarilor ucraineni, devenind, astfel, primul lider străin care a ţinut un discurs în persoană în faţa Parlamentului ucrainean de la invazia Rusiei din 24 februarie.
Zelenski a numit decizia de a institui control vamal comun la frontieră drept o mişcare ”revoluţionară”.
”Această decizie va accelera în mod semnificativ procedurile de la frontieră”, a spus Zelenski într-o înregistrare video după vizita lui Duda.
”De asemenea, lucrăm la crearea unei companii feroviare comune în vederea creşterii potenţialului de export al economiei ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kurbakov într-un comunicat.
22 mai – La punctele de trecere a frontierei de la Sculeni şi Leuşeni s-au format, azi, cozi imense.
Serviciile posturilor vamale funcţionează cu dificultate pentru că a căzut reţeaua de internet. Potrivit Poliţiei de Frontieră, se înregistrează un flux mare de mijloace de transport atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din Republica Moldova. Specialiştii încearcă să înlăture problemele tehnice apărute. Şoferii sunt rugaţi să-şi păstreze calmul sau să aleagă alte puncte de trecere a frontierei cu România.
Trecerea hotarului România – R. Moldova este o umilință permamentă pentru românii de pe ambele maluri de prut. Dacă „n-ai noroc” poți aștepta cu orele trecea frontiere impuse de Stalin.
Sa ceara re-unirea cu Romania… daca nu si tot vor sa fie in stat separat de Romania sa astepte cu saptamanile la frontierea RO/UE.
Sa ceri unirea = vorbe. Poate facem si ceva concret? Sau doar vorbim inca jum. de secol?
Cine să facă ceva concret? Respublica molotova cumva? Sau vreți, pe lângă pomenile uzuale, să vă roage România frumos să veniți în sânul națiunii??? Cine din RM, fiind la butoane, a făcut ceva concret pentru Unire??? Niminea, tăt normal, pobedim strașnic ca di obicei. O „națiune civicî maldavineascî” curvită grav de către „educația” moscălească.