În ultimele luni ale anului, vin mai puțin bani în țară și se reduc investițiile
Astfel, experții, după revizuirea prognozelor macroeconomice, așteaptă o creștere economică de doar 0,5% pentru 2012 și de 3,5% pentru 2013, în cazul în care condițiile climaterice vor fi favorabile.
Totodată, în acest an, pentru prima dată după declinul din 2009, consumul gospodăriilor casnice a scăzut din cauza înrăutățirii situației pe piața națională a forței de muncă și diminuării transferurilor de peste hotare în favoarea persoanelor fizice.
Scad remitențele și consumul populației
Datele arată că, în al doilea trimestru, remitențele din CSI, inclusiv Rusia, au crescut de două ori mai lent comparativ cu 2010 și 2011, în timp ce remitențele din alte țări au scăzut cu 5,6%. De asemenea, și raportul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) arată „o temperare pronunțată a economiilor din Europa de Est, ca urmare a șocurilor din zona euro, lucru care va afecta, inevitabil, cursul economiei naționale”. Respectiv, în următoarele luni, „vom putea asista la o stagnare și mai pronunțată a economiei naționale”, se arată în raportul BNM.
În același timp, răcirea consumului a influențat negativ activitatea companiilor, ale căror stocuri au crescut pe parcursul a câteva trimestre consecutiv. Această situație reflectă dificultățile cu care se confruntă companiile în comercializarea mărfurilor și ar putea determina scăderea producției în următoarele trimestre. Totodată, activitatea de investiții este grav afectată de lipsa investițiilor străine, care continuă să scadă pe parcursul mai multor trimestre la rând.
Referitor la evoluția pieței de muncă din Moldova, în al doilea trimestru al anului 2012, aceasta reflectă o scădere a ocupării forței de muncă în cele patru sectoare economice, arată studiul „Expert-Grup”.
Creșterea prețurilor la alimente a generat o treime din inflația anuală
Repercusiunile secetei și scumpirea carburanţilor au determinat creşterea IPC anual, începând cu luna iulie 2012. Principala contribuţie la acest salt al preţurilor aparţine produselor alimentare care, la sfârșitul trimestrului trei, au generat circa o treime din inflaţia anuală. Cele mai importante cauze ţin de diminuarea ofertei interne de produse agricole, din cauza condiţiilor climaterice dificile din acest an, precum şi de creşterea preţurilor mondiale la alimente, determinând ajustări corespunzătoare pe piaţa internă.
Din cauza creşterii relativ rapide a preţurilor din ultima perioadă, prognoza privind inflaţia anuală a fost revizuită în sus. Astfel, la finele anului curent, inflația va ajunge la nivelul de circa 5,2%, iar pentru 2013 experții anticipează o stabilizare la nivelul de 4,5%.
Totodată, BNM anticipează o inflație mai mică decât susțin autorii studiului „Analiza Creșterii Economice în Moldova”. Astfel, Dorin Drăguțanu a anunțat că prognoza pentru anul curent a fost revizuită în creștere, la 4,1%, față de 3,9%, precum anticipa în raportul asupra inflației din august 2012.
Și BNM a remarcat aceleași motive privind creșterea inflației, și anume, evoluția prețurilor internaționale la petrol peste așteptări, precum și intensificarea impactului condițiilor meteorologice asupra prețurilor locale la produsele alimentare. Totodată, inflația pentru anul 2013 a fost revizuită în creștere, la 5,3 la sută.
„Majorarea prețurilor se va datora șocurilor din partea ofertei, în timp ce presiunile dezinflaționiste din partea cererii se vor menține pe întreg parcursul perioadei de prognoză”, constată raportul BNM.
Mai mult, guvernatorul Drăguțanu a declarat că un alt risc extrem de pronunțat reprezintă „majorarea semnificativă a prețului de import al gazelor naturale procurate din Federația Rusă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!