În ultimii 40 de ani s-au născut opt milioane de copii în urma fertilizării in vitro
Fertilizarea in vitro presupune îndepărtarea ovulelor din ovarele femeii și amestecarea lor cu spermatozoizii, în afara organismului uman. Denumirea „in vitro” vine din latină și înseamnă „în sticlă”. Prin procedeul de fertilizare, ouăle devin embrioni care pot fi plasați în uterul unei femei, unde se pot dezvolta într-un făt și, în cele din urmă apare un copil.
În raportul anual prezentat de Comitetul Internațional de monitorizare a tehnologiilor de reproducere asistată, se arată că nașterile in vitro au crescut în ultimele patru decenii, în timp ce ratele de gemeni și nașteri multiple au scăzut.
Rata transferurilor unice de embrioni în Europa a crescut – de la 11% în 1997 la 38% în 2015 – în timp ce rata nașterilor multiple a scăzut până la 14%, începând cu 2015.
Jurnaliștii de la CNN au făcut publice și câteva statistici pe țări. Datele au fost oferite de Societatea Europeană a Reproducerii Umaniste și a Embriologiei și reprezintă o singură încercare de realizare a concepției efectuate în Europa între anii 1997-2015.
Astfel, Spania se află în topul reproducerii asistate cu 119,875 cicluri de tratament, urmată de Rusia cu 110,723 cicluri și Germania cu 96,512. Lista continuă cu Franța cu 93,918 cicluri de tratament și Regatul Unit al Marii Britanii, care efectuează aproximativ 60 de mii de tratamente pe an.
Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite raportează 263.577 de cicluri de reproducere asistată efectuate în 463 de clinici de fertilizare într-un singur an (2016), ceea ce a dus la 76.930 de bebeluși născuți vii, scrie site-ul www.cnn.com.
Numărul total al ciclurilor efectuate pe tot continentul crește cu aproximativ 7% pe an.
Primul bebeluș care s-a născut prin fertilizarea in vitro are acum 40 de ani și nu vede nicio diferență între el și semenii săi concepuți pe cale naturală.
Sursa: radiochisinau.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!