Închisoarea și valorile europene
Modelul construcției este o imitație a penitenciarului din localitatea Soto del Real, Spania.
Aceasta va fi construită pe 40 milioane de euro împrumutați de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care trebuie returnați timp de 20 de ani, iar rata dobânzii se va stabili pentru fiecare tranşă separat.
Noutatea a stârnit controverse în rândul multora dintre noi. „De ce să nu se investească acești bani în majorarea pensiilor? De ce nu se construiesc grădinițe, școli? Cui îi pasă în ce condiții își ispășesc sentința niște criminali? Ei, chiar fiind închiși, continuă să nu respecte legile!” În același timp, suntem nemulțumiți de felul în care se face (?) justiție în Moldova și de criminalitatea de pe străzi.
E complicat să aduci în discuție gândirea europeană, pragmatică și logică, atunci când, vorba aia, „țara arde”. Totuși, penitenciarele nu sunt doar pentru a pedepsi, ci și pentru a reeduca infractorul, pentru a-l face să privească cu alți ochi societatea în care trăiește și care l-a făcut să fie în așa fel, încât să ajungă la închisoare.
Penitenciarul nr. 13, și nu doar acesta, nu are cum să elibereze oameni sănătoși fizic și moral. El este o fabrică care transformă armele reci în bombe nucleare. Unde mai pui că sunt și foarte mulți oameni nevinovați, care ispășesc vina altcuiva…
Poate că, cel puțin, cei 1600 de bărbați închiși într-un penitenciar cu condiții spaniole vor ieși la libertate altfel de oameni. Poate că, în timpul detenției, nu se vor mai gândi la faptul că nu pot dormi din cauza frigului și a alimentației proaste, ci la frecventarea bibliotecii și a sălii de forță. Poate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!