Actualitate

(ÎNCOTRO?!) Basarabenii care au obținut cetățenia română fiind minori riscă să o fi pierdut

Despre aceasta le-au comunicat chiar autoritățile române atunci când au mers să își perfecteze un nou pașaport. Din această categorie fac parte persoanele care au obținut cetățenia română fiind minori, odată cu părinții lor, iar aceștia nu au depus la dosar și o cerere pentru acordarea cetățeniei românești și copiilor minori.

Până nu demult (februarie 2015) autoritățile române au recunoscut drepturile minorilor de a obține cetățenia românească odată cu părinții, chiar dacă la dosarul acestora nu era anexată o cerere și pentru copiii minori, dar și a persoanelor de peste 18 ani care au cerut recunoașterea cetățeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinți au obținut cetățenia.

Direcția Generală de Evidența a Persoanelor din România și-a schimbat practica, iar în consecință mulți cetățeni români s-au pomenit fără … cetățenie. Până anul trecut, funcționarii Direcției înscriau în registrele de stare civilă copiii celor care dobândeau cetățenia română, chiar dacă aceștia nu fuseseră declarați în procedura de redobândire a cetățeniei părinților. Acum, dacă unul dintre părinți nu declară copiii minori și nu cere acordarea cetățeniei române și pentru aceștia, minorii nu obțin automat cetățenia. Mai mult, autoritățile de la București au decis să aplice retrospectiv această prevedere.

Cu această problemă s-a confruntat recent Lilian Tomiță și iubita sa, atunci când au mers la Consulatul României de la Chișinău să prelungească valabilitatea pașaportului. Lilian spune că iubita acestuia are certificat de naștere din 2009, deține un pașaport românesc de șase ani, iar acum i-a fost refuzată prelungirea pașaportului pentru că, de fapt, nu are cetățenie. Aceasta nu poate depune un dosar pentru redobândirea cetățeniei pentru că deja are un cod numeric personal, în consecință, potrivit procedurilor, urmează să se dezică de actualul certificat de naștere în instanță, iar ulterior să solicitei redobândirea cetățeniei.

Persoanelor le este refuzată prelungirea actelor românești pentru că ”„nu au obținut cetățenia în nume propriu și nu există evidențe la instituțiile românești că ei au obținut cetățenia română odată cu părinții”. „Aceștia nu sunt înscriși în certificatul de cetățenie și nu există nici la Ministerul Justiției vreo dovadă că au obținut cetățenia”, explică avocatul Ruslan Deleanu, care adaugă că singura cale pentru a clarifica statutul lor este o acțiune în instanță. „Nu este tocmai ușor, dar e singura soluție legală prin care poți demonstra că nu ești de acord cu părerea autorităților”, adaugă acesta.

Sursa: Moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *