ÎNCOTRO? Taie păduri ca să-și facă vile de vacanță
„Constituţia şi toate legile în vigoare au fost încălcate prin promovarea Hotărârii de Guvern (V. Tarlev) a unui Regulament situat în mod sfidător mai presus de legea fundamentală a statului. Acest Regulament camuflează privatizarea sub numele de „arendă pe 49 de ani”. În scurt timp, din Fondul Forestier Naţional, sub masca arendei, au fost înstrăinate peste 11.500 de hectare, pe care au apărut case, vile şi castele private”, se arată în apelul semnat de Alexei Palancean, doctor, inginer silvic, Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Andrei Dumbrăveanu, preşedintele ONG-ului „Ave Natura”, Vasile Mahu, inginer silvic, ex-director general Agenţia „Moldsilva” ș.a.
De mai bine de un an nu se dau păduri în arendă
Contactat de TIMPUL, Tudor Botnari directorul general adjunct „Moldsilva” a menționat că „despre regulamentul cu privire la arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și/sau de recreere se discută foarte activ din momentul în care în parlament a fost prezentat raportul comisiei de Anchetă pentru verificarea gestiunii fondului forestier. Din momentul constituirii acestei comisii am sistat atribuirea în arendă a fondului forestier, orice arendă. De mai bine de un an de zile nu mai dăm în arendă, fiindcă au apărut neclarități. Mai mult, printr-o hotărâre de guvern este stabilit faptul că „Moldsilva” urmează să propună modificarea Hotărârii de Guvern nr. 187 din 20.02.2008 pentru aprobarea regulamentului cu privire la arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică sau de recreere. Noi am îndeplinit întocmai hotărârea guvernului și am expediat acest regulament cu modificările respective spre avizare Academiei de Științe, Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Economiei. Am primit avizele de la aceste instituții și acum urmează să-l remitem Consiliului Național Anticorupție. Iar după ce vom primi avizul și de la Ministerul Justiției îl vom expune spre larga discuție ONG-urilor și comisiei participative. Atunci vom vedea care este soarta acestui regulament”, a menționat Tudor Botnari, subliniind totodată că, până nu va fi o claritate deplină, o modalitate fixată altfel decât până acum, preconizată cu restricții mult mai dure, „Moldsilva” nu va atribui în arendă terenuri din fondul forestier.
Comisia parlamentară de anchetă
Potrivit raportului Comisiei de Anchetă pentru verificarea gestionării fondului forestier, a zonelor de protecție a apelor râurilor și a bazinelor de apă, a parcurilor, condusă de deputatul Simion Grișciuc, „Moldsilva” a inițiat procesul de operare a unor modificări și completări în Regulamentul cu privire la arenda fondului forestier, iar până la adoptarea acestora este considerată inoportună semnarea altor contracte de arendă. Această decizie a fost adoptată din cauza înregistrării tot mai frecvente, în ultima perioadă, a încălcărilor grave a regimului silvic pe sectoare transmise în arendă, inclusiv datoriile considerabile pentru plata arendei.
Comisia a raportat o serie de încălcări depistate. Astfel, potrivit acesteia, Agenția a încălcat procedura reglementată, acceptând acordarea drepturilor de arendă fără a solicita de la arendași planurile de management privind folosirea terenurilor, cu indicarea măsurilor principale și a volumului planificat de investiții financiare. De asemenea, deși controversatul Regulament stipulează faptul că autoritățile silvice trebuie să controleze cel puțin o dată pe an dacă arendașul respectă prevederile contractuale și dacă nu a provocat daune pădurii, atât agenția, cât și întreprinderile silvice nu își exercită funcțiile de control și nu întocmesc acte de revizie la arendași, cu eliberarea avizelor care urmează să includă analiza stării terenurilor forestiere arendate, nivelului îndeplinirii condițiilor contractului, măsurile de ameliorare. Iar nerespectarea procedurii reglementate la acordarea dreptului de arendă, la monitorizarea terenurilor forestiere și a executării contractelor de arendă a generat cazuri de gestionare neconformă a fondului forestier, inclusiv prin edificarea unor construcții neautorizate, se constată în raportul comisiei de anchetă.
Situația din teren opusă datelor existente în rapoartele „Moldsilva”
O altă problemă remarcată de membrii comisiei vizează cuantumul plății pentru arendă. Potrivit lor mecanismul utilizat de stabilire a plății pentru arendă este ineficient, dat fiind faptul că sarcinile de plată sunt identice pentru toți arendașii și nu au la baza lor criterii de evaluare a terenului respectiv, luându-se în considerare locul amplasării terenului forestier, dacă constituie o zonă de agrement amenajată, inclusiv cu forme mici arhitecturale, ceea ce influențează negativ asupra acumulării veniturilor.
Comisia de anchetă a depistat încălcări și în ceea ce privește construcțiile care sunt admise a fi ridicate în fondul forestier. Deși legislația este strictă și directă în ceea ce privește construcțiile în fondul forestier, arendașii reușesc să interpreteze normele legislative eronat. La momentul realizării raportului Agenția „Moldsilva” avea încheiate 807 contracte de arendă, dintre care 740 contracte în scop de recreere și 67 în scop de gospodărire cinegetică. Conform datelor prezentate de Agenție, în cazul a 90 de contracte sunt amplasate obiecte, începând cu măsuțe, terminând cu căsuțe de vacanță, dar, cu toate acestea nici una din construcții n-a fost calificată de Inspecția de Stat în Construcții ca fiind construcție capitală. Situația din teritoriu este diametral opusă.
Taie pădurea ca să-și facă casă de vacanță
De asemenea, comisia a constatat că „fără a ține cont de prevederile Regulamentului, Agenția „Moldsilva” a aprobat în nenumărate rânduri extragerea arborilor din sectorul arendat, în scopul efectuării lucrărilor de construcții a caselor de vacanță. Drept exemplu putem indica solicitarea unui arendaș de a tăia patru copaci și arbuști de pe o suprafață de 180 mp pentru construcția a două case de vacanță, la solicitare nefiind anexat planul general și proiectul de execuție a lucrărilor de construcție. În cazul altui arendaș „Moldsilva” a autorizat tăierea a 7 copaci și defrișarea a 120 mp de arbuști pentru amplasarea unei sonde de apă și construcția unei case de vacanță, iarăși în lipsa documentelor necesare. La 20 iulie 2012 „Moldsilva” a permis SRL Vicorn Consulting extragerea a 17 arbori în scopul instalării a două bazine cu diametrul de 7 m”. Menționăm că prin punctul 30 din HG nr. 187 se interzice edificarea construcțiilor capitale în fondul forestier.
Dacă la momentul întocmirii raportului comisiei de anchetă pentru verificarea gestionării fondului forestier erau date în arendă 11531 ha de pădure ceea ce constituie 4,1% din suprafața fondului forestier gestionat de către Agenția „Moldsilva”, în prezent, potrivit directorului general adjunct „Moldsilva”, Tudor Botnari, mai sunt în arendă 2,4% din suprafața fondului forestier, inclusiv în scopuri de recreere – 0,45%, și 1,95% – în scopuri de gospodărire cinegetică. „O bună parte din contracte au fost reziliate în ultimul timp, benevol sau prin hotărâre de judecată. Acum avem pe rol 94 de dosare cu propunerea de reziliere”, a menționat Botnari.
Notă!
Tudor Botnari, directorul general adjunct „Moldsilva”:
„Moldsilva” nu poate accepta abrogarea acestui regulament, deoarece terenurile atribuite deja urmează să fie gestionate. E posibil să nu mai fie alocate în viitor terenuri în arendă, dar un regulament care ar reglementa modul de gestiune al celor deja atribuite urmează să existe”.