Actualitate

Indonezia a adoptat legea pentru mutarea capitalei pe insula Borneo. Orașul va fi construit de la zero, actuala capitală se scufundă

Președintele Joko Widodo a anunțat pentru prima dată planul de a muta capitala Indoneziei în 2019, într-un efort de a ameliora provocările uriașe de mediu cu care se confruntă Jakarta și de a redistribui bogăția. Mișcarea a fost amânată din cauza pandemiei, dar ar putea continua în acest an scrie Euronews.

Guvernul speră că va reduce povara asupra Jakarta, un oraș de 10 milioane, care este extrem de aglomerat, suferă inundații regulate și este unul dintre orașele cu cel mai rapid proces de scufundare din lume din cauza extracției excesive a apelor subterane.

Părți din nordul Jakarta scad cu aproximativ 25 cm pe an. Noul nume a fost selectat din peste 80 de opțiuni de către Widodo și a fost ales pentru că reflecta geografia Indoneziei și era emblematic la nivel internațional, a declarat Suharso Monoarfa, ministrul planificării dezvoltării naționale, potrivit Digi24.

Noua capitală a Indoneziei, care va fi construită pe insula Kalimantan, se va numi Nusantara, cuvânt care înseamnă „arhipelag”. Numele de Nusantara a fost ales deoarece era bine-cunoscut de multă vreme.

„Este emblematic pe plan internaţional, uşor şi descrie arhipelagul Republicii Indonezia”, a spus ministrul planificării și dezvoltării naţionale, Suharso Monoarfa, adăugând: „cred că suntem toţi de acord”.

Guvernul Indoneziei şi-a anunţat din aprilie 2019 intenţia de mutare a capitalei de la Jakarta, situată pe insula Java, cea mai populată din ţară. După câteva luni, Widodo a precizat că noul oraş va fi amplasat în două districte din provincia Kalimantanul de Est – Kutai Kertanegara şi Penjam Paser de Nord.

El a apreciat că Jakarta nu mai corespunde, din cauza inundaţiilor frecvente, a blocajelor traficului şi a calităţii slabe a aerului. Nusantara urmează să fie centrul guvernamental, iar actuala capitală, Jakarta, cu o populaţie de 10 milioane, va rămâne centrul economic şi de afaceri al Indoneziei, ţara cu cea mai mare economie din sud-estul Asiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *