Bună Dimineața

Îndureraţi în Piaţa Diolei…

La conacul boierului Ralli din satul meu de baştină, Dolna, sosise un grup de scriitori. În cadrul recitalului de poezie prezentat în curtea conacului, am ascultat-o şi pe o tânără frumoasă, care a impresionat cu poeziile sale, dar şi cu felul ei de a le prezenta. Eram elev şi surpriza a fost ca, după recital, buna mea învăţătoare să-mi facă cunoştinţă cu „poeta Liuba Tuchilatu, studentă la Universitatea de Stat, care semnează cu pseudonimul Leonida Lari”. Am vorbit ceva, după care tânăra poetă mi-a zis să trec numaidecât pe la Chişinău, dacă doresc să-mi dea nişte cărţi bune. Degrabă m-am pornit spre capitală, mototolit de emoţii, pentru că nu-mi dăduse prin cap să iau cu mine altceva decât vreo doi pumni de cireşe albe. Îmi închipuiam chiar şi replica ei: de ce te porneşti prin poezie cu cireşe? Dar a fost una din cele mai impresionante zile din viaţa mea. Şi Leonida, dar şi soţul ei, tânărul actor Mihai Iorga, m-au primit de parcă eram cunoscuţi de-o veşnicie. Apoi Leonida mi-a făcut cunoştinţă şi cu fratele ei, Leonard Tuchilatu, un fel de Nicolae Labiş basarabean.

După prima întâlnire, m-am întors acasă cu mai multe cărţi româneşti, inclusiv un volum de Rainer Maria Rilke, poet austriac de limba germană, care a devenit cartea mea preferată în anii studenţiei.

Au urmat nişte legături de adevărată prietenie între familia mea şi a soţilor Iorga. Atunci când mi-a venit şi mie rândul să mă căsătoresc, Leonida a insistat ca viitoarea mea soţie să meargă la Palatul Căsătoriilor îmbrăcată numaidecât în rochia ei de mireasă. Iar o dată, în timpul discuţiilor, s-a ridicat repede, a luat un ac, şi-a spart buricul degetului arătător, mi-a zis să fac şi eu acelaşi lucru, după care a îmbrăţişat rănile: de-acu înainte suntem fraţi de cruce! Asta era Leonida…

Am adorat-o apoi şi ca politician, şi ca luptătoare înflăcărată pe baricadele Mişcării de eliberare naţională, şi ca apărător al basarabenilor în Parlamentul de la Bucureşti.

Dar, în ultimii ani, nu ne-am mai găsit. Îndurerată, ea a trecut din „Piaţa Diolei” cu „Marele vânt” prin „Dulcele foc” spre „Al nouălea val”…
Astăzi, mergând spre Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde îi stă corpul neînsufleţit pentru a fi dus pe ultimul drum, mi se pare că a fost ca o Fată Morgana şi mă opresc în Piaţa Diolei, unde văd cum cei doi pumni de cireşe albe mi se transformă în doi pumni de lacrimi amare. Iartă-ne, Leonida… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *