Inevitabilul s-a produs! Militarii profesionişti refuză să mai pună mâna pe arme
Oficialii din cadrul unităţii spun că aşa se procedează de când lumea şi măsura este valabilă pentru toţi militarii, fie ei ofiţeri, subofiţeri, soldaţi ori gradaţi: în aplicaţii, li se opresc banii pentru hrană.
Potrivit unor surse demne de încredere, dar care doresc să-şi păstreze anonimatul, situaţia de la Curtea de Argeş este mult mai gravă, iar revolta militarilor nu este doar o nemulţumire strigată pe la colţuri. Soldaţii şi gradaţii profesionişti ar fi refuzat să mai participe la orice activitate şi au intrat într-o perioadă de non-combat similară cu o grevă, o astfel de acţiune fiindu-le interzisă.
„Un soldat are soldă de 800 de lei pe lună, la care se adugă norma de hrană, care este de 900 de lei/lună. Dacă merge timp de trei săptămâni în aplicaţie, i se opresc câte 32 de lei pentru fiecare zi şi asta înseamnă un minus de aproape 700 lei la salariu. Adică omul acela ajunge acasă cu 1.000 lei. Şi are familie, are copii, are credite şi facturi de plătit“, ne-a declarat un militar constănţean aflat într-o situaţie similară.
Nemulţumirile s-au generalizat
Pe reţelele de socializare, nemulţumirile sunt mult mai acide. „Am fost detașat o lună la Mihail Kogălniceanu; ne-a fost oferită doar cazare. Supliment: 6 sticle apă, 3 pachete biscuiţi, 10 plicuri ceai verde, asta să ne ajungă o lună. În schimb, am plătit drumul care nu s-a decontat, ore de noapte nici una, mâncare din buzunarul propiu =aproximativ 1200 lei. După toate astea, 400 lei diurna vi se pare corect??“, se întreabă Emil P.
La fel de nemulţumit este şi Claudiu Ionuţ: „Avem doar îndatoriri, nu şi drepturi…după o misiune îndeplinită nici măcar mulţumiri nu primesc militarii, doar şefii culeg roadele. Este ruşinos ca în 2017 să faci parte din NATO şi UE iar când ai o aplicaţie internaţională să vii cu mâncare în traistă.
Armata la standarde internaţionale numai pe hârtie“.
Fondul problemei este atins de către Daniel D., care remarcă faptul că salariile mizere sunt principala nemulţumire: „Și iarăși ne întoarcem la vechea poveste… Nemulțumirea asta pleacă tot de la salariile astea mici, cu precădere la sgp. Asta pentru ca norma de hrană reprezintă jumătate din venitul net. Mi se pare ferească și bine fondată nemulțumirea lor…
Ofițerii vor fi întotdeauna satisfăcuți pentru că ei sunt plătiți așa cum trebuie plătit un militar, iar subofițerii(cei cu vechime) la fel, au salarii bunicele, cei mai tineri ar putea intra în aceeași oală cu sgpii“.
Promisiuni, doar pe hârtie
Nemulţumirile militarilor profesionişti se află de mai mult timp pe masa guvernanţilor, dar până acum nu s-a luat nicio măsură care să-i sprijine. În numeroase rânduri, ziarul „Observator de Constanţa“ a prezentat situaţia în care se află soldaţii şi gradaţii profesionişti, SGP, ale căror venituri sunt mizere, deşi ei reprezintă baza Armatei, cu un procent de reprezentativitate de 70% din întregul corp militar. În luna ianuarie, militarii au primit salarii majorate, însă procentul de 10% adăugat la soldele mizere au însemnat o majorare cuprinsă între 1 şi 40 de lei pentru fiecare militar.
Anul trecut, miniştri din Cabinetul Ponta au recunoscut că soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt categoria cea mai prost plătită şi cu cele mai puţine drepturi din Armată. Au existat, de asemenea, promisiuni că legislaţia se va modifica astfel încât veniturile SGP să devină onorabile. Guvernul s-a schimbat, însă, iar acum, trebuie reluate discuţiile cu noul ministru. Liga Militarilor Profesionişti a făcut deja o solicitare în acest sens, dar până acum nu s-a primit niciun răspuns.
Sursa: observator.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!