Actualitate

Inflaţia SUA a încetinit până la 3,1% în luna noiembrie

Inflaţia SUA a încetinit până la 3,1% în luna noiembrie

Inflaţia a încetinit uşor în luna noiembrie în SUA, în timp ce inflaţia de bază a rămas stabilă, ceea ce oferă noi dovezi că este puţin probabil ca Rezerva Federală să facă pasul spre reducerea dobânzilor la începutul anului următor, transmite Reuters, conform Agerpres.

Departamentul american al Muncii a anunţat că indicele preţurilor de consum a crescut cu 3,1% în ritm anual în luna noiembrie, după un avans de 3,2% în luna octombrie. De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 0,1% luna trecută, după ce în luna octombrie au rămas nemodificate. De asemenea, inflaţia de bază (core), care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a crescut cu 4% în luna noiembrie, după un avans similar în luna octombrie. De la o lună la alta, inflaţia de bază a crescut cu 0,3% în noiembrie, uşor mai rapid decât avansul de 0,2% înregistrat în luna octombrie.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca indicele preţurilor de consum să fie nemodificat de la o lună la alta şi să urce cu 3,1% în ritm anual. Tot în ritm anual, ritmul de creştere a preţurilor de consum a încetinit semnificativ de la vârful de 9,1% atins în luna iunie 2022. Cu toate acestea, inflaţia rămâne peste ţinta de 2% avută în vedere de oficialii Fed.

Raportul privind inflaţia în luna noiembrie vine după datele statistice publicate vineri, 8 decembrie, care arată că economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna noiembrie, iar rata şomajului a scăzut până la 3,7% în noiembrie, de la 3,9% în octombrie. Situaţia solidă de pe piaţa muncii i-a făcut pe analişti să îşi amâne aşteptările privitoare la momentul în care ar putea fi decisă o reducere a dobânzii de bază, din luna martie până în luna mai a anului următor.

Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală americană se va reuni marţi şi miercuri. Analiştii se aşteaptă ca Fed să anunţe miercuri că a lăsat dobânzile modificate, după ce, începând din luna martie 2022 şi până în prezent, a majorat costul creditului cu 525 de puncte de bază.

“Pentru preşedintele Fed, Jerome Powell, o inflaţie de bază de 4% rămâne mult prea mare şi, din acest motiv, cifrele de astăzi nu reprezintă un motiv de sărbătoare. Comitetul de politică monetară va dori să fie sigur că presiunile pe partea de preţuri sunt pe o traiectorie descrescătoare sustenabilă, înainte de a analiza orice relaxare a politicii monetare şi, cel mai probabil, va dori mâine să contrazică aşteptările pieţei pentru o relaxare a politicii monetare pe termen scurt”, a declarat Stuart Cole, economist şef la Equiti Capital.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *