Actualitate

(INFOGRAFIC THE INDEPENDENT) Schema de spălare de bani în care au fost implicați judecători din Republica Moldova

Banii ar fi venit de la infractori și oficiali corupți din toată lumea. Aceștia ar fi dorit să dea banilor obținuți ilegal o aparență de legalitate, pentru a le cheltui ulterior fără a trezi suspiciuni.

Cel puțin 19 companii interpuse din Marea Britanie se află sub suspiciune. Deși sunt înregistrate în oficii din Londra, Edinburgh, Belfast, Glasgow și Birmingham, proprietarii lor reali sunt ascunși în paradisurile fiscale, cum ar fi Seychelles, Bahamas si Insulele Marshall.

În cazul în care câștigurile ilicite se ridică la zeci de miliarde de dolari, scheme de scară mică devin nepracticabile. Potrivit informației preliminare în schema de spălare de bani deconspirată, circulau 20 miliarde de dolari.

Publicația The Independent a elaborat un infografic care prezintă cum a arătat schema de spălare de bani în care au fost implicați mai mulți judecători din Republica Moldova.

Potrivit șefului agenției de Prevenire a Spălării de Bani din Moldova, Vasile Sarco, judecătorii din Republica Moldova au emis peste 50 de decizii judecătorești care obligau achitarea datoriilor în valoare de circa 20 miliarde de dolari. Unii judecători au fost demiși; alții sunt puși sub investigație. De asemenea „patru sau cinci” bancheri implicați în schema spălării de bani ar putea fi arestați.

sursa: independent.co.uk/agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *