Îngrijorare la Washington: Casa Albă se teme de consecintețe unui eșec al contraofensivei ucrainene (Politico)
Publicația americană Politico a împărtășit luni, 25 aprilie, concluziile sale cu privire la cât de optimistă este Casa Albă cu privire la o contraofensivă ucraineană și cum se pregătește să reacționeze în cazul unui eșec, pentru care criticii vor da vina pe actualele autorități americane.
În prezent, președintele SUA, Joe Biden a garantat public Ucrainei arme și sprijin economic până când acestea nu vor mai fi necesare. Dar dacă iminenta operațiune a Ucrainei de recucerire a teritoriilor confiscate de Rusia nu va da roade tangibile, administrația Biden va trebui să se confrunte cu consecințele și pe plan intern, scrie Politico.
Pe de o parte, Casa Albă va fi asaltată de criticii care îl vor acuza pe președinte că nu a furnizat Ucrainei suficiente arme. De cealaltă parte se află susținătorii unei încetări rapide a focului, care vor spune că este imposibil să expulzezi complet Rusia din teritoriile ocupate pe termen scurt. Și asta fără a lua în considerare modul în care vor reacționa aliații din Europa.
Oficialii administrației insistă că fac tot ce le stă în putință pentru a ajuta Ucraina să reușească o contraofensivă.
„Am îndeplinit aproape toate cererile Ucrainei pentru armele și echipamentele necesare”, a împărtășit un oficial sub anonimat. Dar în spatele ușilor închise rămâne incertitudinea cu privire la cât de puternică este armata ucraineană din punct de vedere tactic, a adăugat el.
Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat în luna martie că nu a fost lansată o contraofensivă deoarece Ucraina nu dispune de tancuri și muniție.
Politico amintește că recentele îngrijorări din partea oficialilor americani au fost dezvăluite de documente clasificate ale Pentagonului care au apărut pe internet în urma unei scurgeri de informații majore.
Succesele ucrainene majore, puțin probabile
Acestea afirmau că armata ucraineană ar putea obține unele succese în sud și est, dar este puțin probabil să își atingă majoritatea obiectivelor.
În special, documentele arătau că SUA se îndoiau că armata ucraineană va putea tăia coridorul terestru care duce spre Crimeea, dar sperau că forțele ucrainene vor deteriora liniile de aprovizionare militară rusești.
În acest sens, notează Politico, oficialii americani cred că autoritățile de la Kiev ar putea fi de acord să își schimbe obiectivele în ceva mai modest și mai realizabil.
În special, acestea ar putea fi de acord cu o încetare a focului, care, spre deosebire de ”discuțiile de pace”, lasă Ucrainei opțiunea de a-și recâștiga ulterior teritoriile ocupate. Pentru a face acest lucru, Ucraina ar avea nevoie de garanții de securitate suplimentare din partea Occidentului.
Dar alți oficiali și analiști se îndoiesc că Ucraina va accepta să coboare ștacheta. ”Este aproape ca și cum ar fi singura și ultima oportunitate pentru Ucraina de a arăta că poate câștiga, ceea ce, bineînțeles, nu este deloc cazul”, a citat-o Politico pe Alina Polyakova, șefa Centrului pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!