Editorial

Inițiere în dialog

Acest sfat al lui mi-l amintesc, indiferent despre ce e vorba. Fiindcă văd că și în alte domenii, nu doar în cel de studiu, sunt mulți care vor să ne convingă că ei știu ce spun, că ei au dreptate, că ei au pus degetul în buricul cunoașterii.

Desigur că profesorul meu nu se referea la dezbateri și discuții argumentate, la păreri diferite sau la noi informații, ci vorbea strict de cei care vor să te convingă că adevărul e al lor și nu al tău. Adică se raporta la acele situații care nu au la bază un dialog real cu implicarea tuturor părților lansate în dezbatere, cu ascultarea celuilalt și analizarea informațiilor.

De foarte multe ori acest sfat al lui mi-e util în selectarea cărților și în formarea unor direcții de lectură, chiar dacă niciodată nu voi respinge un autor înainte să îl citesc. Dar dacă, după ce l-am citit, vine cineva să îmi spună că nu l-am evaluat cum trebuie, atunci trebuie să mă asigur de câteva lucruri: are persoana respectivă la fel de multă sau mai multă experiență de lectură decât mine; vrea să purtăm o discuție sau să își impună punctul de vedere, există idei preconcepute în convingerile conlocutorului? Dacă nu, răspunsul e simplu: de la această masă s-au strâns deja banii.

Am văzut de-a lungul timpului foarte mulți oameni respingând din principiu ceea ce nu cunosc sau nu înțeleg. Am văzut prea multe atitudini agresive de la un grup – să zicem literar – la altul. Însă nu deseori poți duce un dialog polemic de pe poziții egale, care să te îmbogățească.

Toate celelalte discuții ar trebui să treacă pe lângă voi. Cum fac și eu când mă anunță cineva că în nu știu care ziar îndoielnic (cum ar fi Moldova suverană) sau pe nu știu care blog realizat de necunoscuți mă critică vreun om mai supărat. Atunci, pe modelul sfatului primit în facultate, nu consider necesar nici măcar să citesc opiniile respective, pentru că – nu-i așa – mi-am tocit destul coatele pe băncile facultății ca să nu îmi bat capul cu mărunțișuri, timpul și așa nu e niciodată destul.

Situația e una simplă: de la cei mai pregătiți decât mine învăț, cu cei egali cu mine port dialoguri argumentate, iar celor mai puțin pregătiți decât mine pot, dacă vor, să le predau. Restul discuțiilor se poartă între prieteni. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *