Social

Inspectoratul Ecologic emite autorizații pentru distrugerea spațiilor verzi în favoarea locurilor de parcare

De curând, a mai dispărut o zonă verde din centrul Capitalei, unde oamenii se odihneau de la rutina zilnică.

La intersecția bulevardelor Constantin Negruzzi și Dimitrie Cantemir, a existat din secolele trecute un scuar verde. Odată cu dezvoltarea orașului, zona verde dintre bulevarde a început să dispară treptat. Ultima rămășiță a scuarului a fost eliminată în luna noiembrie anul curent. În locul unde a existat unicul spațiu verde din zonă, acum este amenajată o parcare, care a fost construită în urma lucrărilor de reamenajare a parcării. Aici vor staționa mai multe mașini decât până acum, astfel se va înrăutăți echilibrul ecologic, care se încerca de menținut prin intermediul celor 821 de arbori și plante care erau amenajate în zonă. În timpul schimbărilor de amenajare și distrugere a zonelor verzi, trebuie să se țină cont că arborii servesc la îmbunătățirea calității mediului și menținerea echilibrului ecologic. Totodată este necesar să subliniem că importanța spațiilor verzi, este de a îmbunătăți calitatea mediului prin reducerea poluanților și de a îmbogăți atmosfera cu oxigen. Mai mult ca atât, spațiile verzi reduc zgomotul și influențează pozitiv asupra stării de sănătate fizică și psihică a oamenilor și îmbunătăţește aspectul estetico-arhitectural al localităţilor.


Spațiul verde din fața centrului comercial, înainte de lucrările de reamenajare

În urma distrugerii acestei zone, au de suferit oamenii care fie că lucrează sau locuiesc în zonă. „În timpul orelor de prânz, ieșeam să mă odihnesc la umbra copacilor care creșteau aici pe alee. Chiar dacă era vara, copacii și havuzul din zonă ofereau răcoare”, spune un fost angajat ce lucra în apropierea fostului scuar. Această zonă verde care era de fapt întreținută și amenajată de către administrația centrului comercial, acum mai bine de zece ani, s-a transformat în aproximativ 70 de locuri noi de parcare.

„Tufișul care creștea aici tot a fost sădit de către compania noastră”

Contactați de ziarul TIMPUL, reprezentanții centrului comercial au subliniat că parcarea a fost extinsă pentru clienții săi, iar aici sunt amenajate 180 de locuri pentru staționarea mașinilor. „Noi am dorit să facem o parcare pentru centrul nostru comercial. În viitor este chiar posibil să o transformăm într-o parcare subterană. Aceasta este doar o idee, dar nu știm când se va întâmpla”, a precizat Ivan Brunici, jurist al centrului comercial. Reprezentantul companiei susține că lucrările de amenajare au fost făcute în urma unei autorizații obținute legal. „Noi avem dreptul de folosință a terenului în urma unei autorizații de arendă a terenului. Și de fapt, tufișul care creștea aici tot a fost sădit de către compania noastră”, a menționat juristul.

Legea amenajării spațiului verde prevede că, chiar dacă copacii au fost plantați fie de o persoană fizică sau juridică, iar arborii se află pe un teren public, lucrările urmează să fie neapărat autorizate în cazul în care urmează să fie tăiat sau transplantat un copac. Iar terenul unde era amplasat zona verde este de fapt un teren public care a fost oferit spre arendare companiei date.

„Am sacrificat acești copaci pentru oameni”

Nelian Căpăţână, șef la Inspectoratul Ecologic Chișinău, s-a arătat mirat de măsura în care a fost nevoie de această parcare, fiindcă acolo deja exista spațiu amenajat pentru staționarea automobilelor. Totodată, el a confirmat și prezentat autorizația a proiectului de execuție a lucrărilor, care a permis defrișarea terenului, iar organele de mediu au fost înștiințate și actele sunt în regulă. „E păcat că s-a tăiat această zonă verde, dar totuși trebuie să punem pe cântar ce este important pentru cetățeni. Primăria când a dat autorizație s-a gândit ce trebuie să prevaleze. În acea zonă, tot timpul este blocaj din cauza transportului parcat aleatoriu. Poate am sacrificat acești copaci ca să fie un lucru mai bun pentru oameni”, menționează autoritatea ecologică. Șeful inspectoratului a spus că este greu de monitorizat toate spațiile verzi și statuturile acestora, iar de multe ori se defrișează zone de interes public care nu sunt indicate undeva, iar ulterior după defrișare, nu se mai poate de făcut ceva. Examinând autorizația care a fost emisă pentru reamenajarea terenului, am identificat că din cei 812 arbori și arbuști, doar 22 au fost supuși tăierii, iar restul 790 urmează să fie transplantate pe perimetrul parcării sau într-un loc nou indicat de către Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi.


Noua parcare în fața centrului comercial

„Avem o lege care, până la urmă, nu definește clar statutul spațiilor verzi. Fie că zonele verzi sunt din curtea blocurilor, pe lângă stradă, sau adiacente al diferitor instituții. Dar nicăieri nu este un cadastru sau o evidență a numărului de copaci, ce vârstă au, așa cum ar trebui să fie. Aici și este problema cu defrișările. Doar parcurile mari și scuarurile din Capitală au un statut juridic special”, subliniază Nelian Căpățână.

Se interzice categoric reducerea spațiilor verzi

Ecologiștii sunt alarmați de defrișarea în masă a spațiilor verzi din Capitală. Vladimir Garaba, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova afirmă că eliberarea unei autorizații de distrugere a unei zone verzi în schimbul parcării din partea autorităților este de fapt o încălcare de lege foarte gravă. Ecologistul a declarat că nu există motive plauzibile de a defrișa sau transplanta copacii, mai ales că parcajele nu fac parte din categoria suprafețelor pentru care pot fi defrișate zonele verzi. „Autoritățile competente nu au avut dreptul să ofere autorizație de distrugere a unui spațiu verde bine delimitat. Nu există îndreptățire pentru această hotărâre. Se permite defrișarea spațiilor verzi doar în cazuri excepționale, când urmează să se realizeze construcții mari de tipul rețelelor inginerești sau a unei căi ferate.

Altfel se interzice categoric reducerea spațiilor verzi conform legii”, a precizat expertul. La începutul anilor 2000, când abia se construia centrul comercial de lângă hotelul Cosmos, societatea civilă împreună cu ecologiștii s-au opus construirii acestuia, fiindcă se distrugea un scuar istoric cu o zonă verde destul de importantă, cu specii a faunei deosebite. „Ne-am luptat mult să păstrăm sectorul acela și nu am putut. Era un spațiu verde unde creșteau trandafiri și alte diferite plante decorative. Atunci iarăși s-au făcut încălcări de lege și au permis defrișări. Dar, după câte vedem astăzi, nu s-au oprit până nu au tăiat toți copacii”, a comentat Vladimir Garaba.

În ultimii 20 de ani, Capitala a pierdut aproximativ o mie de hectare de spaţii verzi. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt defrişările masive şi îmbătrânirea copacilor. În prezent, suprafaţa zonelor verzi din municipiul Chişinău este în jur de patru mii de hectare în comparație cu suprafața totală a Capitalei de 12 mii de hectare.

Materialul a fost realizat împreună cu Irina Gușan și Olimpia Begleța, studente la Școala de Studii Avansate de Jurnalism.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *