CSI / Rusia

Intelectualii cehi și slovaci au cerut UE și SUA să nu repete „acordul de la Munchen”

În declaraţia publică postată pe site-ul „support-ukraine.org” şi intitulată „În Europa e război: nu repetaţi trădarea de la München din 1938,” pregătită pentru comemorarea a 76 de ani de la invazia lui Hitler a Cehoslovaciei în 1939, intelectualii şi-au exprimat îngrijorarea că, în ciuda războiului pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei şi care deja a răpit vieţile 6.000-50.000 cetăţeni ai Ucrainei şi Rusiei, liderii aleşi democratic din Occident continuă politică de conciliere.

„Agresiunea unui stat străin asupra teritoriului unui alt stat suveran ei numesc „conflict” sau „situaţie”, iar concesiile făcute agresorului sunt denumite „soluţii diplomatice”.”

„În 1938, la Munchen, Marea Britanie şi Franţa – atunci aliaţii Cehoslovaciei – cu acordul tacit al celorlalte democraţii au trădat Praga şi, sub pretextul protejării minorităţii germane, i-au permis lui Adolf Hitler să ocupe o parte semnificativă a teritoriului ţării…Premierul de atunci al Marii Britanii, Neville Chamberlain a sărbătorit evenimentul trădării la Londra, fluturând o bucată de hârtie cu cuvintele despre „pacea vremurilor noastre”. Istoria în curând a demonstrat naivitatea acestei poziţii. Dar până atunci, capacitatea industrială şi resursele umane ale cândva democratei Cehoslovacii au fost deja integrate pe deplin maşinii de război a lui Hitler „- amintesc autorii scrisorii deschise.

Ei mai subliniază că, după aproape 80 de ani de la trădarea de la Munchen, istoria se repetă, pentru că Occidentul nu îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin în temeiul memorandumului de la Budapesta. Această amnezie europeană aminteşte, „din păcate, eşecul democraţiilor occidentale de a proteja Europa de Hitler şi pune la îndoială fiabilitatea altor acorduri internaţionale şi garanţii, inclusiv cele pe linie UE şi NATO”.

Intelectualii cehi şi slovaci subliniază că Rusia a declanşat în Donbas un război sângeros, care, din cauza livrărilor masive de tancuri ruseşti, lansatoare de rachete şi alte arme, precum şi prin participarea a zeci de mii de militari cetăţeni ruşi, continuă şi în prezent.

„Astăzi, urmele sângeroase ale agenţilor, militarilor şi armelor ruseşti sunt la fel de evidente în Ucraina cum au fost evidente şi urmele de poloniu otrăvitor de pe străzile din Londra” – afirmă intelectualii.

„În contextul dezvoltării postbelice în Europa, noi înţelegem eforturile liderilor europeni de a găsi o soluţie în cadrul unor negocieri paşnice, în spiritul tradiţiilor şi valorilor umanismului european. În acelaşi timp, suntem îngrijoraţi că totul este folosit de agresor pentru continuarea şi extinderea invaziei. puţin hitlerNoi credem că a sosit deja timpul să oferim ajutor militar şi asistenţă economică eficientă şi semnificativă pentru Ucraina, care a devenit victima a unui atac care a avut loc doar pentru că cetăţenii acestei ţări au decis să obţină libertate, demnitatea umană şi calitatea de membru în Uniunea Europeană „, – se spune în scrisoare.

De asemenea, intelectualii cehi şi slovaci au reamintit cuvintele liderului britanic Winston Churchill, care a caracterizat comportamentul statelor democratice în 1938:

„Marea Britanie şi Franţa puteau alege între război şi ruşine. Au ales ruşinea, dar au primt şi război …”..

„Războiul din Europa este deja în curs de desfăşurare, şi este puţin probabil să fie oprit prin furnizarea de pansamente şi paturi Ucrainei atacate, precum şi prin concesii acordate unui agresor nemilos şi cinic. Va permite lumea democratică sângerarea continuă a Ucrainei, iar agresorului să continue să-şi extindă invazia -.. această decizie este în mâinile dvs., şi istoria va va judecă „, – se spune în declaraţie.
sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *