Internetul nu este pentru copii
În primul rând această rețea mondială, considerată super utilă, o adevărată descoperire a secolului îi face pe copii să uite să gândească, sau să creeze ei ceva singuri. Copiii văd internetul ca pe o mare cărțulie cu răspuns la toate testele și temele de acasă. Și folosesc această descoperire ca pe o baghetă fermecată care le va aduce note bune, fără mari eforturi. Desigur, internetul poate la fel ca o baghetă magică să ajute copiii să acumuleze cât mai multe cunoștințe, însă de cele mai multe ori ei aleg calea cea mai ușoară.
În al doilea rând, datorită internetului au apărut și rețelele de socializare care reprezintă un rău și mai mare ca internetul în sine. Dorința de a avea un cont pe o rețea de socializare în prezent apare cam pe la zece ani și mereu este bine argumentată și cu lacrimi în ochi susținută. Cică, toți colegii au cont pe una din rețelele x, voi discuta doar despre teme și doar cu persoane cunoscute, voi sta doar zece minute pe zi în fața calculatorului. Acestea sunt unele din multele argumente de ce ar avea nevoie copiii de un cont. Însă, în cele din urmă își conving părinții sau frații, în cel mai bun caz, iar în cel mai rău caz, prietenii de aceeași vârstă, să le creeze și să le deschidă poarta spre râvnita lume virtuală. O lume care nu este supravegheată sau verificată regulat de către părinți, o lume în care copiii cred că este permis orice. Și spun aceasta pe baza unor exemple din viața reală. Recent am fost șocată de modul în care folosesc copiii rețelele de socializare și anume pentru a bârfi, pentru a vorbi cu fete/ băieți necunoscuți cărora în orice moment pot să le trimită poze, date concrete despre adresa de la domiciliu, numărul de telefon, unde și cu cine stau sau unde se află părinții. Și dacă ar fi întrebați unde țin părinții banii și asta ar spune-o unor oameni cu totul străini.
Un alt lucru care m-a șocat este naivitatea cu care copiii comunică și anume faptul că ei cred în tot ce le scrie cealaltă persoană, care poate fi un copil de aceeași vârstă sau de un pedofil folosind un cont fals. Uneori mă ia groaza când mă gândesc ce s-ar putea întâmpla cu un copil, care intră în contact cu o persoană rău intenționată. Dar pe voi, părinți, nu? Dacă da, atunci interesați-vă de ceea ce fac copiii nu doar în viața reală, dar și în cea virtuală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!